изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 12:37 EEST
ЮБИЛЕЙ ОТБЕЛЯЗА СЪЮЗЪТ НА ОФИЦЕРИТЕ И СЕРЖАНТИТЕ ОТ ЗАПАСА    
НовиниОбластният съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Добрич на тържествено събрание отбеляза 25-годишнината от възстановяването на съюза.


Интересна е историята на тази родолюбива организация, когато Южна Добруджа е под двукратна /913 – 1916 и 1919 – 1940 г./ румънска окупация. След сключването на Крайовския договор на 7 септември 1940 г. тя е освободена по мирен път. Командированият тогава за три месеца от правителството за кмет на Добрич инж. Кирил Старцев / 1895 – 1962 г./ посреща на входа на града откъм Варна първата българска армейска представителна част с освободителна мисия, начело с ротмистър Добри Кючуков. На централния площад кметът произнася вълнуващо слово. Тогава в Добрич се е родило момиченце, което кръстили Свобода. Сега Свобода Димитрова е 75–годишна и също чества своя юбилей, посочват от                                                                                                  ОС на СОСЗР – гр. Добрич.
Добричлии помнят и с друго събитие празничния следобед на този ден, когато 31 интелектуалци основават Дружество на запасните офицери, начело с адвоката о.з. поручик Ради Радев Имуков /1878 – 1964/, участвал в три войни. След време дружеството е закрито, за да бъде възстановено вече като Съюз на офицерите и сержантите от запаса през 1990 г. През изминалия четвърт век председатели на областния му съвет са били офицерите от запаса подполковник Иван Иванов, полковник инж. Фердинанд Аспарухов, подполковник инж. Стойко Иванов, подполковник Никола Лазаров и настоящия му ръководител полковник Кольо Димитров.
В докладите си запасните полковници Кольо Димитров и Руси Стойчев посочиха редицата успехи на организацията за изминалите 25 години в самокритичен дух. Техните задълбочени коментари и анализи за четвъртвековната дейност на областната организация и за нарастване на нейния числен състав предизвикаха интереса на присъстващите. Създадени са дружества на СОСЗР в Добрич, Шабла, Тервел и с. Паскалево. Организирани са предавания на подходящи теми по Радио Добруджа, има публикации в централния и местния печат. Установени са дружески връзки със Съюза на запасните офицери и други военно- патриотични организации от румънския град Констанца, разменят се посещения по повод исторически дати.
С поздравителни думи към участниците в събранието се обърна кметът на града Детелина Николова, която е сред носителите на званието „Почетен член” на СОСЗР. Поздравление поднесе и най- възрастния член на Съюза и носител на същото звание 90–годишният Янко Янков – доброволец във Втората световна война. Отличия бяха връчени на активни дейци на СОСЗР, някои от които са го ръководили много години.
Певческата група „Армеец” към Областния съвет на Съюза и хор „Европейски гласове” изнесоха кратка концертна програма. НДТ                                 

 


Сходни връзки

ЮБИЛЕЙ ОТБЕЛЯЗА СЪЮЗЪТ НА ОФИЦЕРИТЕ И СЕРЖАНТИТЕ ОТ ЗАПАСА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди