изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 16:15 EEST
ДОБРИЧ ОТБЕЛЯЗА 155 Г. ОТ ПЪРВОТО ЧЕСТВАНЕ НА СВЕТИТЕ БРАТЯ КИРИЛ И МЕТОДИЙ    
Новини
Както и през 1860 г. началото на празника бе поставено със стихотворението „Аз съм българче“



155 години от първото честване на Светите братя Кирил и Методий в Добрич бяха отбелязани вчера. Празникът започна така, както е започнал преди 155 г. – със стихотворението „Аз съм българче“ на Иван Вазов. Сред гостите на празника бе и еврокомисарят Кристалина Георгиева, чийто прадядо Иван Кършовски е бил инициатор на честването през 1860 година.
„Моят прадядо – Иван Попхристов  Кършовски, е бил този, който е дал началото на празнуването на Св. Св. Кирил и Методий в Добрич. За мен е огромна чест, като негова наследничка, да продължа традицията и да съм с вас“, каза пред присъстващите на празника пред паметника на Св. Св. Кирил и Методий Кристалина Георгиева. И допълни, че братята Кирил и Методий дадоха на славянството писменост, дадоха  на нас – българите, повод да се гордеем, че и ний сме дали нещо на света. „Когато си върша работата в Брюксел, минавам покрай Европейския парламент, където на първия ред с кирилица е написано „Европейски парламент“. Нашата азбука е една от трите азбуки на Европа. С нашата култура, интелигентността на българите, кадърността на нашите деца и ние даваме нещо на Европа, и ние даваме нещо на света“, каза еврокомисарят. Тя поздрави присъстващите със стихотворението „Обич към родината“, написано от четвъртокласника от ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Добрич Павел Адриянов. И отправи послание „Да се гордеем с това, което сме, като българи. Да се гордеем с това, че сме европейци, да почитаме, да уважаваме нашето знаме, знамето на Европа“. И пожела на добричлии „Да правите Добрич, Добруджа, България, Европа все по-богати, все по-силни“.
„В 13-вековната история на България светите братя Кирил и Методий са сред най-светлите личности, оставили безсмъртна следа в сърцата на поколенията“, каза в словото си кметът Детелина Николова. Тя подчерта, че 11 май е ден, в който Българската православна църква празнува деня на Солунските братя, чието дело променя духовната история на цялото славянство, на цяла Европа и на света. „В този ден ние обръщаме погледи към духовните първоизвори на българската култура и просвета, които са дълбоко свързани с подвига на равноапостолите Кирил и Методий. Апостолската мисия на създателите на славянското писмо и на техните ученици дава на славянските народи светлината на евангелското слово, чрез писменост на роден и разбираем език“, каза още кметът.
Варненският и Великопреславски митрополит Йоан от свое име и от името на патриарх Неофит поздрави всички участници в празника.
Гости на тържеството бяха още народният представител Живко Мартинов, областният управител д-р Маргарита Новоселска, Огнян Златев – ръководител на представителството на ЕК в България, инж. Диян Млъзев – кмет на община Елена, общински съветници, членове на кметския екип и на екипа на областния управител, почетни граждани на Добрич, ветерани от войните, ръководители на политически партии и движения, културни и образователни институции, граждани. Присъстваха и възпитаниците на ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“, които отбелязаха своя патронен празник. НДТ


 


Сходни връзки

ДОБРИЧ ОТБЕЛЯЗА 155 Г. ОТ ПЪРВОТО ЧЕСТВАНЕ НА СВЕТИТЕ БРАТЯ КИРИЛ И МЕТОДИЙ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди