изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 11:16 EEST
ЕВРОКОМИСАРЯТ ПОСЕТИ НОВОТО СМЕТИЩЕ КРАЙ С. СТОЖЕР    
НовиниРегионалното депо за твърди битови отпадъци край с. Стожер посети вчера еврокомисарят и зам.-председател на Европейската комисия Кристалина Георгиева. Тя бе съпроводена от министъра на околната среда и водите Ивелина Василева и кметът на Добрич Детелина Николова.



Проектът за изграждане на регионално депо за отпадъци с. Стожер и довеждаща инфраструктура е един от най-големите не само за община Добрич, но и за страната в рамките на приоритетна ос 2 „Подобряване и развитие на инфраструктурата за третиране на отпадъци“ на Оперативна програма „Околна среда" 2007-2013 г.
Безвъзмездната финансова помощ по проекта, е общо 36 933 506,89 лв., от които 85% - или 31 393 480,85лв. от европейския бюджет и 5 540 026,04 лв. - национално съ-финансиране от бюджета на България. Деветте общини, които ще използват регионалното депо, участват с 1 943 868,78 лв.  Депото е с площ от 217 дка., в землището на с. Стожер, и ще бъде използвано в продължение на 30 години. То обслужва общо девет общини: осемте на област Добрич - град Добрич, Добричка, Тервел, Каварна, Балчик, Шабла, Генерал Тошево, Крушари - и община Никола Козлево в област Шумен.
Разкрити са 35 работни места, като 20 от работещите са от с. Стожер, обясни Д. Николова. Към регионалната система има две претоварни станции – на територията на общините Балчик и Тервел. „Засега имаме разплащане 55 % от цялата инвестиция, която възлиза на 36,399 млн. лева, които са безвъзмездна европейска помощ, а останалите около 2 млн. лева са собствено участие. Очаква се окончателното разплащане да стане до края на октомври и да донесе на общините увереността, че тази инвестиция има своя смисъл и отпадъците, които рециклираме могат да донесат и ползите за тази инвестиция“, посочи кметът Детелина Николова.
„Добрич има отлична репутация за това как от европейските пари постига резултати за хората, които живеят тук. В Добруджа всеки декар земя е злато. Така че, да се направи система за събиране и депониране на отпадъци, която да пести добруджанската земя, за Добруджа е добре. Разбира се, добре е и за Европа“, посочи Кристалина Георгиева. Тя пожела делът от следващия програмен период Добрич да получи повече средства, отколкото от предишния.
Министър Ивелина Василева подчерта, че реализирането на проекта за регионалното сметище край с. Стожер, е прекрасен пример за успешен проект, който се реализира по оперативна програма „Околна среда“. „Девет общини обединиха ,усилията си, за да предоставят модерни услуги на близо 190 хиляди жители в 226 населени места. „Това е един от първите проекти, който беше финансиран по ОП Околна среда. Сега ние заделяме 750 млн. лева, за да доизградим системата от регионални системи за управление на отпадъците на територията на България. 20 проекта са в изпълнение, четири са финализирани“, посочи тя. И допълни, че предстои да се закрият шест депа в района на Добрич. НДТ

 


Сходни връзки

ЕВРОКОМИСАРЯТ ПОСЕТИ НОВОТО СМЕТИЩЕ КРАЙ С. СТОЖЕР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди