изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 19:18 EEST
НАД 90 ЕКООРГАНИЗАЦИИ С КАМПАНИЯ ЗА СПАСЯВАНЕ НА ЕВРОПЕЙСКАТА ПРИРОДА    
НовиниНад 90 природозащитни организации от цяла Европа стартират съвместна онлайн кампания, за да спасят европейската природа от плановете на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер за дерегулация в областта на опазването на околната среда.




Интернет акцията „Природата в опасност!“ позволява на гражданите във всички държави-членки на ЕС да участват в европейска публична консултация, чрез която да дадат глас за запазването на законите, защитаващи природата. Инициативата се организира от международните мрежи от организации BirdLife International (в България - БДЗП), WWF, Приятели на Земята и ЕЕВ (European Environmental Bureau).
Кампанията цели да запази и да наложи по-доброто изпълнение на европейските закони и чрез обединените усилия на всички тези организации да заяви на Европейската комисия, че гражданите искат законите за опазване на природата в Европа да бъдат запазени и изпълнявани по-стриктно.
Двата основни закона в Европа – Директивата за птиците и Директивата за местообитанията, са известни като едни от най-силните закони в света, които гарантират опазването на животните, растенията и техните местообитания. Благодарение на тях в момента Европа има една от най-големите мрежи от защитени зони  – Натура 2000, покриваща близо 1/5 от сухоземната територия на Европа и 4% от моретата.
„Имаме редица доказателства, че тези закони работят, тогава, когато се прилагат“, коментира Стойчо Стойчев, директор природозащита в БДЗП. „Ако не съществуваха Директивите за птиците и местообитанията и мрежата от защитени зони  Натура 2000, днес Карадере, Иракли и Шабленските езера щяха да са бетонирани като „Слънчев бряг“, а Бургаските езера щяха да са заобиколни от вятърни генератори“, допълни той.
България се нарежда на второ място по обхват на Натура 2000 в ЕС, припомня Веселина Кавръкова, ръководител на WWF България. Приносът и отговорността ни за развитието този наднационален инструмент за природозащита могат да бъдат значителни. Сегашното допитване  на Комисията ни дава за първи път реална възможност да участваме свободно, като европейски граждани, в определянето на европейските природозащитни политики и законодателство, и в изграждането и качественото управление на мрежата от защитени територии в Европа, посочва Кавръкова. НДТ

 


Сходни връзки

НАД 90 ЕКООРГАНИЗАЦИИ С КАМПАНИЯ ЗА СПАСЯВАНЕ НА ЕВРОПЕЙСКАТА ПРИРОДА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди