изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 20:23 EEST
„ЕНЕРГО ПРО“ СПЪВА ИЗЛИЗАНЕТО НА „АЛБЕНА“ НА СВОБОДНИЯ ЕНЕРГИЕН ПАЗАР    
НовиниС „освобождаването от прегръдката“ на енергийния доставчик, туристическата компания ще намали наполовина разходите си за ток, сочат разчетите. От „Енерго про“ обаче създават проблеми, тъй като решили да ремонтират кабел, който е на „Албена“. Подобни проблеми може да оставя добруджански семейства да гладуват, предупреждават от курорта





"Енерго-про" умишлено прави спънки на „Албена“ АД и възпрепятства излизане й на свободния пазар на електроенергия, алармираха вчера от туристическата компания. Началникът на правния отдел в компанията Нина Николова алармира, че на два пъти само за три дни хотели с туристи са оставали без ток, нещо, което предишни сезони не се е случвало. Според екипа на туристическата компания, причината е заявеното намерение на „Албена“ АД да излезе на свободния пазар и да се освободи от „прегръдката“ на местния доставчик на еленергия.
„В България официално е влязло в сила решението за свободен достъп до енергийния пазар. „Албена“ АД реши да направи точно това и да излезе на българския свободен енергиен пазар и да се присъедини към националния енергиен доставчик ЕСО. Имаме сключени договори, но, за да стигнем дотам трябваше да изградим нови трафопостове, които са узурпирани от „Енерго Про“, обясни Николова. Тя разказа, че с раздържявяването на електропреносните дружество "Е.ОН" навремето е предявило претенция за собственост към 7 от 21-те трафопоста на територията на Албена. „Водихме дела, които загубихме на всички инстанции в България и в момента обжалваме пред Европейския съд. Междувременно "Е.ОН" продаде собствеността си на "Енерго-про", които в момента оперират в региона. Държа да отбележа още, че те притежават само 7 трафопоста, а цялата електропреносна мрежа - високо, средно и ниско напрежение е собственост на "Албена" АД, за което имаме нотариални актове“, обясни Николова.
Дружеството е станало инвеститори на фирма „Мега Ел“, която е поела ангажимента да изгради трафопостовете, които „Албена“ АД ще ползва, тъй като седем трафопоста в Албена са собственост на „Енерго Про“ и „Албена“ излиза от тях. Преди 15 дни е сключен окончателният договор с ЕСО, след като са изпълнени всички необходими изисквания по българския стандарт. “Необичайното беше, че един цял сезон почти не сме имали сериозно прекъсване на тока, но, когато вече официално се знае, че от 18 май „Албена“ АД започва да откача своите кабели от трафопостовете на „Енерго Про“, за да задейства своите трафопостове, се появиха на 15-и представители на „Енерго Про“ – техници, аварийна кола, два автомобила с тъмни стъкла, охрана и нотариус“, коментира Николова.
Според юриста на „Албена“ АД Мариян Няголов, е било получено  съобщение, че в групата на „Енерго про“ присъства и нотариус с неизвестни функции. „При разговора, който проведохме с въпросната нотариус Костадинова, тя не можа да ни обясни смислено какви процесуални действия извършва на територията на съдебен район Балчик“, разказа той. Когато е заявено, че ще бъде сезирана Нотариалната камара, тъй като превишава правомощията си, тя е поискала от служителите на Албена да подпишат протокол, който не са знаели какво пише в него.
Нина Николова обясни, че когато е пристигнала я попитала какво прави, а нотариусът обяснил, че в Албена се копае. „Да копаем, но на нашия терен, а кабелите са наша собственост“. След като обявихме, че ще се обърнем към нотариалната камара, жената замина, допълни Николова.
„Ние бяхме много озадачени, че една част от техните коли се измъкнаха, но аварийната кола със стълбата остана в Албена, както и джиповете с охранителите. Те обикаляха цяла вечер из Албена. Тук има охрана, има РПУ. Аз не виждам какво правят тези хора. Отказват да дадат всякакво обяснение. Първото обяснение беше, че правят одит. Във вечерните часове  се каза „Ние ще спим тук, така ни наредиха началниците“. Техните служители вече трета вечер спят в автомобил в Албена“, разказа Нина Николова. И допълни, че докато техниците спят, джиповете кръжат. Така в 1,26 часа на 15 май токът е спрял. „Аз го очаквах, предвид развоя на събитията“, сподели Нина Николова. Когато са се обадили на националния оператор на „Енерго про“, отговорът бил, че има авария в подстанцията в Кранево и там работи аварийна група. Поискана е информация на тел. 112. Когато за втори път са се обадили в кол центъра на „Енерго про“ се е оказало, че аварията се намира в подстанция Албена. Тогава журналист, който по това време е бил в Албена, е отишъл в подстанцията.
Нина Николова подчерта, че преди около месец е било получено предупреждение, че трябва да има заострено внимание поради опасност от терористични актове – нещо, което касае целия Европейски съюз. „Аз съм много изненадана, че в един такъв момент подстанцията е била широко отворена. В никоя страна това нещо не може да се види – широко отворен портал на подстанция, няма охрана. Влиза се съвсем спокойно вътре. При тези условия може много лесно да се извърши терористичен акт с много тежки и опасни последици“, заяви Николова. Тя допълни, че отишлата в подстанцията журналистка е посрещната скандално, че ще я изхвърлят.
„До ден днешен ние не знаем каква е била тази авария“, каза Николова. И допълни, че след час и половина, след намесата на журналистката и обажданията до кол центъра и тел. 112 елзахранването е възстановено.
„Собствениците на Албена не знаят какво правят тези коли по цели нощи, защо се разхождат и какво искат, какво търсят. И то, в една такава изострена обстановка, когато всички трябва да бъдем много осторожни“, заяви Николова.
Вчера в 5,40 часа в хотел „Ралица“ отново е спрял токът за 25 минути. В 8 часа пристигнал микробус на „Енерго про“ с техни работници и лаборатория, които заявили, че ще отстраняват повреда по кабела.
„Кабелът е наш. Ние сме тези, които трябва да си отстраняват повредата по кабела. Ние ще определим кой ще отстрани тази повреда“, каза ръководителят на правния отдел на дружеството. Според Николова, такова чудо в два дни поредни дни да има спиране на тока в хотели, където има настанени туристи, при това, след като в понеделник „Албена“ АД вече се отказва от тях, е целенасочено.
Според нея, се цели да се създаде неприемлива ситуация. Но, Николова твърди, че от „Енерго про“ не знаят, че „Албена“ АД има документи за собственост на кабела, които ни бяха показани на пресконференцията. Единият акт е за външни кабелни линии от подстанция „Албена“ до границата с терена на Албена, а вторият акт касае всички кабелни линии на средно напрежение, които се намират на територията на комплекса.
 „В Албена си „вадят хляба“ 3000 души на сезон. Добруджанският регион е с голям процент безработица. Много важно е един сезон в Албена да премине успешно. Ние правим големи инвестиции. Освен това, дружеството е един от най-почтените данъкоплатци в тази държава. Тази година очакваме слаб сезон, поради отлива на руски и други туристи. С тези неуредици, в които допълнително ни вкарват „Енерго про“, те ще ни вкарат в патова ситуация“, заяви Николова. Според нея, опасността е, че няма да могат да бъдат възстановени хората, които работят в курорта. „Енерго про“ дава ли си сметка, че семейства ще гладуват“, попита Нина Николова.
Даниел Николов - юрисконсулт в дирекция „Вътрешен одит“ при „Енерго про“ – Варна, заяви “Въобще не можем да говорим за конфликт. Става въпрос за действия на представляваното от мен дружество, които са по лицензията, дадена от държавния орган за извършване на дейности по извършване на ремонт на съоръжения, независимо чия собственост са. Към настоящия момент ние нямаме никакъв правен спор каква е собствеността на това съоръжение. Констатираме, че има аварирал кабел. Изпратен е екип на място. Локализирано е точното местоположение. Нашите колеги са се опитали да извършат ремонтна дейност, но достъп до съоръжението им е отказан. Това е ситуацията, пред която сме изправени.
Защо „Енерго про“ настоява да извърши този ремонт, при условие, че „Албена“ АД е сключило договор с друга фирма за тази дейност, юрисконсултът обясни, че, за да се работи върху едно съоръжение, трябва  да се издаде специален наряд. Този наряд е издаден и служите на „Енерго про“ са в Албена, за да извършат този ремонт, но това им е отказано. Ние не сме тук, за да установяваме собствеността. Тук сме, за да извършим ремонтна дейност с цел обезопасяване на самото съоръжение“. Според главния енергетик на „Албена“ АД обаче собствеността е водеща в наредбата за обслужване на елсъоръженията. „Кабел 20 киловолта е част от „Албена“, част от тази мрежа и той е собственост на „Албена“ АД. В наредбата е казано, че собственикът на елсъоръжението трябва да го поддържа“, заяви главният енергетик на курорта. „Това че проявявате самоинициатива да отстраните повредата е похвално, но е редно, когато се касае за чуждо съоръжение да уведомите собственика“, обясни енергетикът.
На въпрос защо хората на „Енерго Про“ от няколко дни са в комплекса, включително и с въоръжена охрана, юрисконсултът обясни, че при обход на енергийни съоръжения в Албена се е оказало, че те са подкопани.
В официално прессъобщение на „Енерго про“ се казва, че са констатирани нарушения, които са в разрез с правото на собственост на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи и с действащите технически норми. „Специалистите на дружеството изготвиха констативни протоколи за откритите нарушения. За всички нарушения ЕНЕРГО-ПРО Мрежи ще сезира компетентните държавни и контролни органи“, се казва още в него.
Младшият енергетик Димитър Станев обясни, че в момента плащат по 200-210 лв. за мегаватчас, а когато излязат на свободния пазар, цената им ще падне на 110-120 лева за мегаватчас, което ще им донесе над 50 на сто икономии.


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди