изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 11:14 EEST
И крушките поумняха    
Любопитно Новите технологии все по-упорито започнаха да променят ежедневието и бита ни. След бума на смартфоните се появиха всякакви "умни" джаджи - часовници, телевизори, прахосмукачки и много други. Дори крушките вече не са това, което бяха. Те получиха толкова много функции, че приликата им с "обикновените" се свежда почти само до формата.


Wi-Fi рутер

Учени от университета в Шанхай разработиха иновационна технология, наречена Li-Fi. Тя позволява превръщането на светодиодна крушка в рутер за безжичен пренос на информация. Името Li-Fi съчетава в себе си "wi-fi" и "light" (светлина). Висящата на тавана крушка, създадена на основата на тази технология, може да предава информация посредством светлинни вълни. Разбира се, за това са необходими специални приемници, които се свързват към компютрите или мобилните устройства в зоната на пряка видимост на този източник на светлина. Крушките ще бъдат относително евтини, което ще позволи да се създават на основата им големи светлинни информационни пространства. При това скоростта на пренос на данни с помощта на тази технология достига 150 мегабита в секунда.

LIGHT VISION - LED осветление, LED мебели - 0884 778 054

Управление от смартфон

Хората отдавна искат да управляват лампите дистанционно, за да могат да ги включват/изключват, без да стават от дивана или леглото. С появата на светодиодните крушки и на безжичните средства за пренос на данни това вече е напълно възможно. Един от примерите е Marlight. Управлението й става чрез специално приложение за смартфон. Тази крушка има Wi-Fi-приемник, което позволява на потребителя да се свърже с нея и да регулира нивото на осветеност, както и цвета на излъчваната светлина. Освен това в приложението за Marlight има няколко предварително зададени режима на работа на крушката: четене, нощен режим, будилник, бизнес среща и др. Преминаването от един на друг става само с движение на показалеца върху екрана на смартфона.

Тонколона

Наскоро японската компания Sony показа светодиодна домашна крушка за истинските меломани. Това устройство не само излъчва светлина, но и работи като тонколона. Като се завинти на полилея или на настолната лампа, крушката позволява на собственика да слуша любимата си музика от всяка точка на стаята. Освен това няколко такива крушки могат да бъдат свързани в мрежа, което осигурява стереозвук. Свързването им с източника на музика (лаптоп, компютър или смартфон) става чрез блутут.

С батерия

Светодиодната крушка SmartCharge може да бъде много полезна в тези райони, където често има прекъсване на електрозахранването. Трикът е в това, че тя има вградена батерия с капацитет 2400 мАч. SmartCharge осигурява светлина автономно (без да бъде свързана към ел. мрежата) в продължение на 4 часа. Това й позволява да бъде използвана не само в домашни условия или в офиса, но и сред природата - на пикник например. Тази крушка е доста привлекателен източник на изкуствена светлина дори в най-тъмните места. Работният живот на SmartCharge е 40 000 часа. Това означава, че ако бъде включвана средно по 4 часа на ден, ще ви служи 20 години. На всеки около 3-4 години ще трябва да сменяте батерията й, разбира се.

На слънчева енергия

Базираната в Денвър американска компания Nokero разработва устройства, които работят чрез използването на слънчева енергия. Един от най-популярните й продукти е крушката N222, която няма никаква нужда от достъп до електрическата мрежа. Работата е в това, че върху задната й част са поставени слънчеви панели. С тяхна помощ батериите на крушката се зареждат през деня. Когато падне мракът, N222 се превръща в пълноценно осветително тяло. Тя е създадена основно за страните от Третия свят, където все още има много места без електрическа мрежа. Разбира се, крушката може да се използва и от хората в развитите страни, защото позволява сериозно да се намали сметката за ток.

Енергия от водорасли

Някои учени и инженери доста сериозно разглеждат възможността за използването на водораслите като алтернативен източник на енергия. При това съвременните технологии вече напълно позволяват такива идеи да бъдат приложени на практика. За пример може да послужат жилищният блок BIQ house в германския град Хамбург, както и домашната крушка Algaebulb, която получава енергия от водорасли. За тази цел с помощта на миниатюрна помпа в нея се подава въздух и малко вода. Микроводораслите хлорела поглъщат въглеродния двуокис, като в същото време произвеждат кислород и неголямо количество енергия, напълно достатъчна за захранването на светодиодите. Крушките Algaebulb не само осветяват помещението, но и прочистват въздуха в него, като го насищат с кислород. Интересното е, че за първи път това осветително тяло намери приложение на бензиностанция в унгарската столица Будапеща.

Реакция на външни условия


Веднъж инженерът от прочутата компания Tesla Motors Нийл Джоузеф се зачудил защо често се случва лампите да работят - дори тогава, когато в помещението и без това е достатъчно светло? Именно тази мисъл го стимулирала да създаде своя компания - Stack. Наскоро тя пусна и първия си продукт - "умната" крушка Alba. Тя може да реагира на външните условия - осветеност, движение и звуци. Например Alba има светочувствителни сензори. През деня тя не работи, но когато се стъмва, тя постепенно започва да излъчва светлина. Но и това е до време. Към 21 часа крушката започва постепенно и почти незабележимо да гасне, подготвяйки човека за сън. Alba може също така автоматично да се включва и изключва в зависимост от движенията и звуците в помещението. Това й позволява да спре да изразходва енергия, когато например сте заспали и забравили да изключите лампата. Когато пък през нощта се събудите, за да отидете до тоалетна или до хладилника, тя се включва, а след това изключва.
standartnews.com
 


Сходни връзки

И крушките поумняха | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди