изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:34 EET
НАД 45 ИЗПЪЛНИТЕЛИ СЕ ИЗЯВИХА В КОНКУРСА "ИВАН ГЕОРГИЕВ"    
Култура20-ото юбилейно издание на национален конкурс за млади изпълнители на кавал и добруджански песни “Иван Георгиев” се проведе в Дъбовик. В мащабното събитие, което предизвика огромен интерес, се включиха над 45 индивидуални изпълнители, които бяха разпределени в четири възрастови групи. За участие в надпреварата пристигнаха деца от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, Националното училище за фолклорни изкуства “Филип Кутев” в Котел, както и изпълнители от Варна, Добрич, Търговище и Генерал Тошево.

Конкурсът “Иван Георгиев” беше тържествено открит от зам.-кмета на община Генерал Тошево Георги Георгиев.
XX Национален конкурс за млади изпълнители на кавал и добруджански песни “Иван Георгиев” се проведе на два етапа. В първата част участниците изпълниха по две песни акапелно пеене. Тези, които продължиха напред във втория тур, изпяха по още две песни, които този път бяха под музикалния съпровод на оркестър “Лозница”.
Журито в състав Сашка Ченкова, Костадин Буруджиев, Живко Желев и Галя Петрова, както и многобройната публика, събрала се в залата на НЧ “Дора Габе–1940” в село Дъбовик, се насладиха на прекрасни изпълнения на някои от най-популярните песни на Иван Георгиев. Сред тях бяха “Мило ми е, мамо”, “Седнали ме са терзий”, “Засвирил Димо с кавали”, “Дженда на порти седеше”, “Ой, Енио”, “Тръгнала е гюзел бяла Рада” и други.
Програмата на юбилейното издание на конкурса завърши с великолепните изпълнения на ансамбъл “Добруджа”, които буквално оставиха зрителите без дъх. Така, в рамките на цял един ден, село Дъбовик пя, игра и се наслаждава на хубавите добруджански фолклорни песни, които ще отекват поне до следващото издание на конкурса в памет на големия добруджански певец Иван Георгиев. НДТ


 


Сходни връзки

НАД 45 ИЗПЪЛНИТЕЛИ СЕ ИЗЯВИХА В КОНКУРСА "ИВАН ГЕОРГИЕВ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди