изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 21:53 EEST
Къщи на два етажа отпреди 7500 години откриха край Мурсалево    
НовиниКултова пластика, фрагменти от различни фигури и предмети от бита са открити при разкопките край Мурсалево на терена, през който трябва да минава автомагистрала Струма. Археолозите са категорични, че дейностите ще приключат до края на месец юни. Разкопките няма да попречат, нито да забавят изграждането на ЛОТ 2 на магистралата.

Археолозите изследват селище от средата на 6-то хилядолетие преди Христа, което е заемало територия от около 30 декара. Това е най-големият обект от праисторията, който се проучва в Югоизточна Европа за последните години.

“За първи път в Европа ние можем да докажем, че едно селище е било застроено с двуетажни къщи през 6-то хилядолетие, преди 7500 години. Нещо, което е наистина невероятно”, заяви проф. Васил Николов от Национален археологически институт.

След като ЛОТ 2 на АМ Струма стане готов, се планира край пътя да се изградят информационен център и музей на открито, така че експонатите да могат да се видят от хората.

“Тука трябва да стане нещо, което в Югоизточна Европа не е правено. Има условия за това”, допълни проф. Николов.

Археолозите вече обмислят как да изглежда музеят на открито. Те са категорични, че останките ще предизвикат голям интерес, защото са разпознаваеми с просто око, а не само от специалистите, съобщава още БНТ.

http://www.blagoevgrad.utre.bg

 


Сходни връзки

Къщи на два етажа отпреди 7500 години откриха край Мурсалево | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди