изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 20:42 EEST
Премиерът Бойко Борисов и водена от него делегация бяха приети от Папа Франциск във Ватикана (ОБЗОР)    
По светаРим. Премиерът Бойко Борисов и водена от него делегация бяха приети на традиционната аудиенция при папа Франциск по повод 24 май, денят на славянската писменост и култура в Рим. Борисов благодари на папата за това, че всяка година на този ден приема българска делегация след като положи венец на българския паметник на Иван Вазов в Рим. Той подчерта, че макар за нас тази аудиенция да се приема като даденост, редица държавни глави се налага да чакат с години, за да бъдат приети от светия отец.
Vaticana 12Vaticana 08Vaticana 03Vaticana 09

Българският министър-председател поднесе като подарък на папата дарохранителница с камък от гроба на Св. Иван Рилски. От своя страна папа Франциск подари на премиера плакет с надпис „един свят основан на мир, солидарност и справедливост“.
По време на срещата си, премиерът Борисов и папа Франциск са обсъдили миграционният натиск и това как България допринася за справянето с този проблем. С държавния секретар на Ватикана премиерът Бойко Борисов е коментирал теми от финансов характер. Министър-председателят и водената от него делегация поднесоха цветя на паметника на Иван Вазов в Рим. Там Борисов обяви, че неслучайно е подбрал във водената от него делегация представители на всички парламентарни групи - за да покаже пред папата, че в България има единство.
Министър-председателят заяви още, че след срещата си е разговарял с папата и с кардиналът във връзка с Асеманиевото евангелие. За него Борисов коментира, че това е една невероятно културна историческа ценност и България иска Ватикана да позволи да участваме с него в ЮНЕСКО. Министър-председателят изрази надежда това да стане реалност и добави, че Асеманиевото евангелие е едно от най-първите ни евангелиета. Той припомни, че вече е имало постъпления от българска страна, но тогава е било отказано, а причината за отказа е, че ако има такъв прецедент, след това всички ще искат да участват съвместно с Ватикана.
Премиерът Борисов каза още, че по време на аудиенция се е помолил в България да няма повече природни бедствия. Той допълни, че в тази връзка е възложил на министърът на финансите Владислав Горанов да проведе необходимите разговори и още в понеделник да му предостави инструмент, с който да се подпомогнат пострадалите от наводненията в град Мизия. По думите му, ще се търсят различни възможности да се помогне индивидуално на хората там, като една от тези възможности е Националната програма за енергийна ефективност.
Борисов коментира и темата за конституционните промени, които ГЕРБ инициира, за да осъществи съдебната реформа, като заяви, че такива промени в основния закон категорично ще има. Според него, липсата на достатъчно подписи в подкрепа на промените от страна на депутати се корени в отсъствието на някои от тях, а от друга в това, че българският парламент не е сред най-дисциплинираните. http://www.focus-news.net/
 


Сходни връзки

Премиерът Бойко Борисов и водена от него делегация бяха приети от Папа Франциск във Ватикана (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди