изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 07:24 EEST
"ПИНГЪРИ" ПАЗЯТ ДАЛЯНИТЕ КРАЙ БАЛЧИК И КАВАРНА ОТ НАПАДEНИЯ    
Лов и риболов След подробно проучване на даляновите рибарски мрежи през лятото на 2014 г. в района на Каварна, Балчик и Калиакра бяха избрани два даляна, на които да бъдат поставени Акустични репелентни устройства (АРУ или още „пингъри“). Това са съвременни средства, които се използват в много морски държави за предпазване на мрежите от нападения на делфини и други китоподобни бозайници, съобщи greentech.bg.

Устройствата бяха поставени през април 2015 г. от експертите на сдружение за дива природа "БАЛКАНИ", като времето съвпада с началото на пролетния риболовен сезон.
Пилотното въвеждане на пингърите има за цел да намали броя на щетите, причинени от делфини върху риболова и риболовните мрежи. Освен това ще допринесе за опазването на популацията на делфините. Очаква се тази мярка да предотврати заплитането на морските бозайници в рибарските съоръжения.
Даляните, които бяха оборудвани с пингъри, се намират в района на Каварна и Балчик. Те са сходни по размери. При поставянето на устройствата експертите от СДП "БАЛКАНИ" бяха подпомогнати от рибарите, работещи на даляните. Методът на поставяне беше изцяло съобразен с техническите характеристики и изисквания на АРУ, както и с особеностите на риболовното съоръжение „далян”. Рибарите с радост установиха, че инсталирането на пингърите е сравнително лесно и не отнема много време.
Екипът на СДП "БАЛКАНИ" предостави на рибарите формуляри, с които да отчитат ежедневно резултатите от пилотното проучване – като присъствие на делфини около даляна, регистрация на щети и др. Освен това експертите биолози ще провеждат ежемесечни наблюдения върху оборудваните даляни, като целта е да се събере възможно най-много информация и да се постигне точно отчитане на резултатите.
Оборудването на двата даляна е началото на пилотно проучване за действието на АРУ в български води. Отчитането на действието ще бъде проследено в рамките на 3 месеца (до края на пролетно-летния риболовен сезон). Получените резултати се очаква да дадат повече яснота за действието на пингърите като цяло, както и за възможността за дългосрочното им използване в риболовната практика, като метод за превенция на щети върху стопанския риболов в България. НДТ
 


Сходни връзки

"ПИНГЪРИ" ПАЗЯТ ДАЛЯНИТЕ КРАЙ БАЛЧИК И КАВАРНА ОТ НАПАДEНИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди