изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-09-23 @ 22:59 EEST
НОВО ДВАЙСЕТ: Плащаме такса смет на квадрат    
Икономика Такса смет да се изчислява според площта на имотите. Това е най-вероятната формула за промяна на базата за изчисляване на налога, която се подготвя от Министерството на финансите с участието на общините и бизнес организациите. Това се налага заради решението на управляващите от 1 януари 2016 г. да се премахне сегашният механизъм, според който таксата се изчислява според данъчната оценка на жилищата. Новият механизъм обаче означава сериозно увеличение на тежестта за гражданите за сметка на тази за бизнеса.

„Правилната пропорция и начин на определяне все още не са изчистени като единно становище в работната група”, коментира вчера по време на парламентарния контрол финасовият министър Владислав Горанов. Работата по методиката била затруднена заради липсата на конструктивен диалог. Министърът обясни, че изчисляването на таксата според изхвърлените количества отпадъци е справедливо, но е трудно да се намери метод, който да удовлетвори и общините, и бизнеса и в същото време да може да се прилага във всички населени места.

Така, ако таксата за боклук се обвърже с квадратурата на имота, столичани ще плащат двойно повече, пише "Монитор". Данъчната секира ще засегне най-вече пенсионерите и самотните хора, както и семействата в панелките в покрайнините. В София има около 400 000 жилищни сгради и още 120 000 сгради за обществено обслужване. Това означава, че застроената площ е около 40 милиона квадратни метра, пресметнаха експерти от общината. В момента план-сметката за поддържането на чистотата в столицата е около 150 млн. лв. Така според груби сметки, за всеки квадрат ще ни начисляват по 3,75 лв.

При условие, че едно семейство живее в панелка от 80 кв.м в „Люлин”, то ще се бръкне с около 300 лв. за такса смет на година. Сега то плаща по 96,27 лв. за боклук, т.е скокът е с 203,73 лв. Двойно по-повече ще плащат и бабите, в старите кооперации в центъра. Увеличението за 80 квадрата нов апартамент в „Лозенец” ще е 96, 32 лв.

„Изчислението на таксата по един и същи начин за граждани и фирми няма как да не доведе до увеличение на таксата за гражданите", обясни столичният зам.-кмет по финанси Дончо Барбалов. По неговите думи това ще има доведе до громни финансови сътресения. „Трябва да продължим да работим методологията за изчислението таксата за битови отпадъци. Вече сме изпратили и становище до Министерството на финансите”, обясни Барбалов. Той е категоричен, че на общините трябва да им се даде експериментален срок, през които да се тестват новите правила и да се разясни на хората.

При управлението на кабинета „Орешарски” беше направен опит за промяна като дори бяха дадени три варианта, от които общините да избират. Първият беше според количеството изхвърлена смет на човек, като плащането трябваше да се прави през покупка на чували за боклук или стикери, които хората да залепят на собствените си торби. Другият вариант беше да се следи количеството в кофите пред къщите.

Вторият начин беше да се изчисли средна стойност на глава от населението, след това съответната сума да се умножава по броя на обитателите на жилището и така да се формира плащането за домакинствата. Експериментирано бе и с комбинация между първите два. http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

НОВО ДВАЙСЕТ: Плащаме такса смет на квадрат | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди