изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 08:13 EEST
МЕСЕЧНА ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО ПРЕЗ ЮНИ    
ВреметоПрогнозата за времето през месец Юни 2015 не е никак сложна за изготвяне. Очаква се средната месечната температура да достигне 27-30 градуса. Синоптиците очакват като цяло чудесно, слънчево време със слаби ветрове. Юни 2015 ще ни изненада със едно прекрасно време. Лятото вече се усеща, започва да мирише на море, а Слънцето започва да пече жестоко.
Джорджа Салпа / Georgia Salpa /е най-новото откритие в света на еротичните модели. 27-годишната британка с гръцко-ирландски корени е на път да оглави класацията на сп. FHM "100-те на-секси момичета на планетата 2012".Nichole Van CroftSexy JamieФранческа Лодо / Francesca Lodo

Морето ще бъде подходящо за къпане още от самото начало на месеца, а ентусиасти да се потопят в него няма да липсват. Средномесечните температури през месец юни 2015 ще бъдат обичайни за този период от годината. В равнините те ще варират от 12 до 30 градуса по целзий. По високите полета месечната температура през юни 2015 ще достигне 25 градуса а най-ниските и стойности ще са между 9-10 градуса по целзий.

По Черноморието температурите ще напомнят за лятото и слънчевите дни ще привлекат много туристи по плажовете. Прогнозата за температурата на морската вода е в началото на месеца ще бъде около 17-18 градуса, като за всеки 3-5 дена ще се покачва с още един градус. Така, в края на месец Юни 2015, температурата на морската вода ще надвишава 23-25 градуса. Прогнозата за температурата в големите морски курорти: Варна – 28 градуса, Бургас – 30 градуса.

Любителите на планинският туризъм също ще бъдат доволни от прогнозата за времето. По високите части от планините месец юни 2015 ще предложи средни температури от около 20-21 градуса, като най-ниските ще са в рамките на 5-10 градуса, а най-високите около 20-26. Докато температурите през деня се покачват, все повече хора ще предпочетат да се разхладят разхождайки се по китните ни планински курорти. Не забравяйте, че дори и през Юни месец 2015, температурата през нощта в планината пада доста рязко и с над 10 градуса. Ако планирате дълга разходка непременно се осведомете за дневната прогноза за времето и си вземете резервни по-топли дрехи. Погрижете се времето да не развали вашата почивка. А иначе, по Витоша ще се радваме на температури около 20 градуса в началото на месеца които ще се повишават с около градус на 6-8 дена, като в края на месеца ще достигнат 23-25 градуса. В Пампорово температурите ще бъдат идентични с тези на Витоша, а в Банско ще се радват на градус-два по-топло време.

През първите 10 дена на месец Юни 2015, се очакват по-интензивни валежи от нормалните за месеца, като ще има и опасност от градушки. Температурата ще се задържи около 23-24 градуса.
През второто десетневие времето ще утихне, облачността ще намалее, и се очаква значително покачване на средните дневни температури с 4 градуса, достигайки стойности от 26-27 градуса.
Последните дни от месец Юни, очаквано ще бъдат най-топли. Прогнозата за времето е подходяща за всички – 30-32 градуса през светлата част на деня и дневни температури около 29. Това се дължи на факта, че земята вече ще бъде подложена на значително нагряване от Слънцето през дългият ден, благодарение на което вечерта ще отделя топлина.

Валежите през месец юни 2015 ще са близки до нормалните стойности е ще са в рамките на от 60 до 90 литра на квадратен метър. В планинските райони ще има около 50% повече валежи и месечната норма ще варира в рамките на 80 - 150 литра на кв.м. По черноморието валежите ще са между 100 и 120 литра на квадратен метър. Все пак имайте в предвид, че юни е един от най-дъждовните месеци в нашата страна.

Ветровете ще са слаби, предимно южни и югоизточни. В югозападна България както обикновено ще духа влажен, топъл вятър който ще засилва усещането за жега.
Такава е прогнозата на метеоролозите и синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) - БАН - 
Такава е нашата прогноза за времето, дано сме ви били полезни!

http://prognozata-vremeto.blogspot.com


Агропрогноза за юни 2015

През юни в Западна и Централна България нивото на почвените влагозапаси в 50 и 100 см слой ще бъде значително по-високо от това на останалите райони в страната.

През второто десетдневие вегетацията на пролетниците ще протича с ускорени темпове при относително сухо и горещо време, с максимални температури на места от порядъка на 32-35°.

През юни развитието на земеделските култури ще протича с ускорени темпове при топлинни условия, около и над нормата за месеца.

В началото на юни  2015 наливането на зърното и фаза млечна зрелост при пшеницата и ечемика ще се осъществява при благоприятни топлинни условия и наличие на добри и много добри почвени влагозапаси, резултат от падналите интензивни, значителни валежи през третото десетдневие на май, надхвърлили на места 40-50л/м2. Очакваните валежи към средата на първото десетдневие на юни ще поддържат добрата влагообезпеченост при есенниците, предпоставка за добро изхранване на зърното и прогноза за високи добиви при зимните житни култури.

През второто и третото десетдневие прогнозираните температури, в границите на нормата за сезона, ще благоприятстват вегетацията на пролетните култури и процесите на узряване при пшеницата и ечемика. До средата на юни при ечемика на места в полските райони на страната ще се наблюдава восъчна зрелост. В края на второто и началото на третото десетдневие в Южна България се очаква да започне узряването и при пшеницата.

През втората половина на юни  2015 голяма част пролетните култури ще достигнат максималните си размери от вегетативна биомаса и ще встъпят в репродуктивен етап от развитието си. В Западна България, където отново се очакват повече валежи, през по-голямата част от месеца почвените влагозапаси ще бъдат близки до оптималните за развитието на царевицата,слънчогледа, картофите, захарното цвекло и др.

Към края на юни 2015 при ранните хибриди царевица ще се наблюдава фаза изметляване, а при слънчогледа – начало на фаза цъфтеж.

През юни 2015 прогнозираните стойности на максималните температури, на места до 33-34°С, ще имат краткотрайно негативно въздействие върху цъфтежа, оплождането и формирането на репродуктивните органи при фасула и др. зеленчукови култури.

През месеца условията ще бъдат благоприятни за развитието на овощните култури, незасегнати от пролетните слани и градушки, но и за редица икономически важни болести - струпясване, брашнеста мана, кафяво гниене и вредители – плодови червеи, листни въшки, акари и др. До средата на второто десетдневие на юни ще приключи цъфтежа при лозата, период на интензивна растителнозащитна дейност срещу маната, оидиума, сивото гниене, гроздовите молци.

През юни по-подходящи условия за провеждане на растителнозащитните третирания при земеделските култури ще има в началото на месеца, от края на първото до средата на второто и в началото на третото десетдневие на месеца.

http://www.zdravni.com


 


Сходни връзки

МЕСЕЧНА ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО ПРЕЗ ЮНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди