изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 04:15 EEST
САЩ в шок: Вашингтон дал милиони долари за социални помощи на нацисти    
По света Повече от 130 нацистки престъпници са получили около 20,2 милиона долара социални помощи от американските власти за последния половин век, според доклад на Управлението за социално осигуряване на САЩ, цитиран от Асошиейтед прес и ТАСС.

Социалните помощи са били плащани от февруари 1962 г. до януари тази година на нацистки военнопрестъпници, есесовци и други нацисти, които може би са участвали в жестокостите на Третия райх през Втората световна война. През януари влезе в сила закон, забраняващ социалните плащания за нацисти, който спря изплащането на пенсиите на четирима души.

Около 5,7 милиона долара са били получени от 38 нацисти, които в крайна сметка са били депортирани. Останалите 14,5 милиона са изплатени на 95 нацистки престъпници, които никога не са били екстрадирани. Те или са починали на територията на САЩ, или са избягали сами от страната. Някои са успели да се споразумеят с властите и са получили разрешение да останат. Част от тях са се съгласили да напуснат САЩ доброволно и да се откажат от американско гражданство в замяна на продължаване на плащанията.

Очаква се докладът да бъде публикуван официално на 2 юни. Той е изготвен по искане на Каролин Малоуни, конгресмен от щата Ню Йорк, представляваща Демократическата партия. "Трябва да продължим да работим, за да помним трагедията на Холокоста и да търсим отговорност на виновните", заяви тя в изявление. "Един начин да постигнем това е да осигурим на обществото възможно най-много информация", добави Малоуни.

След Втората световна война около 10 000 нацисти са емигрирали в САЩ, без американското общество да е наясно с миналото им. Много от тях са излъгали за миналото си, успели да получат американско гражданство, да си намерят работа и впоследствие са получавали социални помощи, като не говорели за извършеното от тях по време на войната. Общият обем на изплатените на нацисти социални помощи не се съобщава в доклада.

Едва през 1979 г. в Министерството на правосъдието на САЩ е създадена специална служба за лов на нацисти, Бюрото за специални разследвания.  http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

САЩ в шок: Вашингтон дал милиони долари за социални помощи на нацисти | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди