изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 20:33 EEST
ПОСЛЕДНА РАБОТНА ВИЗИТА ПО ПРОЕКТ „ОБЩИЯТ ЕЗИК НА ИГРАЧКИТЕ”    
ОбразованиеВ края на май в Истанбул се проведе седмата, последна визита по проект „Общият език на играчките“ по програма „Учене през целия живот“, по който работи ЦДГ №10 „Слънчице” в Добрич. В срещата взеха участие 7 педагози и един помощник възпитател от учебното заведение.

Гостите бяха посрещнати в колеж „Doga” от деца в предучилищна възраст, които ги поздравиха с изпълнение на турски народен танц. На първата работна среща всички партньори от Норвегия, Хърватия, Словения, Латвия, България и Турция презентираха устойчивостта на проекта за всяка държава. За България това е „Музеят на играчките“ които ще бъде обогатяван с нови експонати от настоящи и бъдещи възпитаници. Работната среща продължи с „Екологичен практикум“ отново в колеж “Doga”, но извън Истанбул. Колежът е разположен на голяма площ, в красив и изключително чист планински район. Всички гости бяха запознати с методиката на преподаване в колежа. Тук децата получават знания по различни направления - турски език, музика, изобразително изкуство, конструктивна дейност, знания за природата и обществото, математика, физическа култура и др. Обучението протича в непрекъсната връзка с природната среда. Колежът притежава „зелени“ кабинети по математика, музика и игри, разположени на открито, където малчуганите имат възможност да слушат звуците и шума от природата, да работят с дървени цифри и геометрични фигури, да наблюдават пряко промените в животинския и растителен свят през различните сезони. Колежът разполага със собствени зоокътове, в който живеят различни животни и птици- фазани, пауни, лебеди, камили, крави, кози, патици, кучета и др., в отглеждането и грижите за тях, децата имат активно участие.
Учебното заведение притежава и собствена биоферма за плодове и зеленчуци, с който малките деца се хранят. Много внимание е отделено на добрата физическа подготовка на колежаните. Училището разполага с открити и закрити плувни басейни, игрища за тенис, волейбол, баскетбол, футбол, хандбал, лека атлетика и др.  Отглеждат се и специални породи коне за конен спорт. Освен добрата подготовка по образователни направления, децата получават най-вече знания за природата, за природосъобразния начин на живот, за връзката човек-природа, грижите за нея и нейното опазване.
Срещата продължи в помещение от старинен стил, където гостите имаха възможност да се докоснат до автентичността на турския бит и култура. Домакините запознаха партньорите с някои от използваните дидактични материали по направления. Редиха геометрични фигури, групираха, свързваха елементи по предварително зададени модели и инструкции. Колегите споделиха своят опит за добри резултати приобщаването на родителите към дейността на колежите “Doga”. Домакините се бяха постарали да изненадат гостите със саморъчно изработване на свещник от екологични продукти- дърво, камъчета, миди и др., което допадна на всички. Всички участници във визитата получиха подарък- комплект дидактични материали, какъвто получава всяко новопостъпило дете в колежа и рекламни материали от Dogakoleji.
В програмата на последната визита, бе включено посещение на Синята джамия, Basilica Cisteru, Grand Bazar и Принцовите острови, където гостите бяха запознати с културното и историческо наследство на тези места. Визитата приключи с тържествено връчване сертификати на всеки участник. Партньорите изразиха задоволство от съвместната успешна дейност по проект „Общият език на играчките“. НДТ


 


Сходни връзки

ПОСЛЕДНА РАБОТНА ВИЗИТА ПО ПРОЕКТ „ОБЩИЯТ ЕЗИК НА ИГРАЧКИТЕ” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди