изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-09-30 @ 09:12 EEST
ОБЩИНА ГРАД ДОБРИЧ ПОДПИСА ДОГОВОР ЗА ПАРИ ПО ФОНД "СОЛИДАРНОСТ"    
НовиниВчера в присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в министерството в столицата са сключени първите договори, по които 10 публични институции получават безвъзмездна финансова помощ по линия на фонд „Солидарност“ във връзка с бедствията от периода 19-23 юни на миналата година, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Общата стойност на подписаните договори е 6 420 766.28 лв., като сред общините, сключили договори е и община град Добрич.

Договорите са подписани от зам.–министърът на регионалното развитие и благоустройството и координатор на помощта от фонд „Солидарност“ Деница Николова, уточняват още от пресцентъра на МРРБ. На церемонията министър Павлова е изразила радостта си, че тази дълго чакана финансова подкрепа от ЕС е факт след много вложени усилия в този процес. По думите й те не са с голяма стойност, но са с голяма значимост за страната и за хората. "С финансовата помощ ще бъдат изпълнени проекти за възстановяване на засегната от бедствията републиканска пътна инфраструктура, ще бъдат извършвани укрепителни и отводнителни работи, ще се изградят подпорни стени“, обясни още Павлова. Тя подчерта, че страната ни е подала три заявления за подпомагане към ЕК – едно за справяне с последиците от наводненията от юни 2014 г., с декларирани щети в размер на 311 милиона евро, едно за регионално бедствие за наводненията в Мизия от август 2014 г., с щети за 75,191 млн. евро, както и за бедствията от края на януари и началото на февруари т.г., с общи преки щети 243,305 млн. евро.
По първото заявление на България бяха предоставени 10,5 млн. евро. По второто - страната ни предстои да получи 1,98 млн. евро, а третото е в процес на оценка от ЕК, но се очаква да бъдат отпуснати над 6 млн. евро. С третото заявление България се възползва от възможността да поиска авансово средства.
„Поискахме авансовото финансиране по третата заявка и в това отношение сме новатори, тъй като виждаме колко време отнема процедурата, а целта ни е да получим средства до края на годината и да не се окаже, че реално финансирането по тези бедствия ще дойде чак след една година“, подчерта министър Павлова. „Надявам се, че и по отношение одобряването на аванса ще бъдем първи, иновативни и различни, за да може средствата да достигат по-бързо до своите получатели“, беше категорична тя. 
Помощта, получена от фонд „Солидарност“ на ЕС се разпределя между пострадалите общини и ведомства на базата на приетата с Решение на Министерския съвет методология. След определяне на помощта, която всеки орган може да получи, се определят операциите, които ще бъдат финансирани и се отправя покана към конкретните органи, които могат да получат финансиране да подадат проектни предложения. Предвид факта, че времето от подаването на заявлението до одобряването на средства по нея отнема повече от година, процедурата за кандидатстване от страна на изпълнителните органи и необходимите документи са максимално опростени с оглед на навременното стартиране на възстановяването на засегнатата инфраструктурата. По схемата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за щетите от бедствията през юни миналата година са получени общо 23 проектни предложения, с които бе поискано финансиране на обща стойност 18 876 992,89 лв. при разполагаем ресурс 20 618 574,99 лв. Основната цел на проектите е да се подпомогнат институциите да бъде възстановена инфраструктурата, пострадала от бедствието. Тези първи проекти предвиждат да бъде възстановена публична инфраструктура. В Добрич със средствата ще се възстановява функционирането на обекти, засегнати от наводнението и ще се осигури превантивна инфраструктура в града. Наред с община град Добрич средства ще получи и община Балчик за възстановяване и осигуряване на превантивна инфраструктура на територията на общината. Бенефициентите имат срок от 18 месеца за реализиране на проектите, заявяват от МРРБ, като добавят, че се очаква в най-скоро време да бъдат одобрени проектите и на останалите изпълнителни органи, кандидатствали за средства по първото заявление. НДТ


 


Сходни връзки

ОБЩИНА ГРАД ДОБРИЧ ПОДПИСА ДОГОВОР ЗА ПАРИ ПО ФОНД "СОЛИДАРНОСТ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди