изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:52 EET
ЧЕРНИ ЩЪРКЕЛИ ДОЛЕТЯХА В ДОБРУДЖА    
Любопитно На  черни щъркели се радват в село Владимирово, Добричко. Новината сподели във фейсбук кметът на селото Вълчо Вълчев. Той написа „Като няма бяла лястовица-ето ви черни щъркели.....Който желае да ги види може да направи това само в с.Владимирово община Добричка.”  Припомняме, че именно в село Владимирово в средата на март пристигнаха първите бели щъркели в Добруджа. Според информация във фейсбук, черни щъркели тези дни са били забелязани и в село Долина.



Възрастните са големи блатни птици с черни горни части (глава, шия, гърди, гръб и криле), по които има златистопурпурни и зеленикави отблясъци. Останалата част от перушината е чисто бяла. Човката и краката са червени. Когато лети, частта под крилете е черна с бял триъгълник в основата на крилото. Шията е изпъната при полет. Малко по-малък е от белия щъркел.
При малките горните части са кафяво-черникави. Човката и краката са отначало жълти (когато са в гнездо), но после стават бежово-розови, когато се научат да летят (след около 3 месеца). Когато е на една година, черният щъркел прилича на възрастна птица, но перушината му е по-безцветна.
Европейската популация се състои от 6000 двойки, руската от 1000-10 000, а турската — 500-2000. Според Wetland International, 2002, броят на индивидите в световен мащаб е около 32 000-44 000.
За разлика от белия щъркел, който живее предимно в равнините и гнезди често в селищата сред хората, черният щъркел обитава дивите и тихи вековни гори и скалните проломи далеч от хората. Размножителния период обикновено е през пролетния месец май.
Хората вярват в народното поверие, че черният щъркел има магически способности и там където се засели им носи късмет, здраве и благоденствие.
Черният щъркел е вид защитен от Закон за биологичното разнообразие. Включен е в Червената книга на България. НДТ

 


Сходни връзки

ЧЕРНИ ЩЪРКЕЛИ ДОЛЕТЯХА В ДОБРУДЖА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди