изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 16:28 EEST
БНБ се сопна на Менда Стоянова за оставката на Искров    
Новини

Управителят на БНБ нееднократно е обявявал, че очаква постигането на политическо съгласие за избор на нов управител, като се следват законовите процедури в тази посока. Никой не е упълномощаван да прави каквито и да е изявления от името на управителя на БНБ. Това се казва в заявление на БНБ по повод изявленията от днес за оставка на управителя на БНБ и опитите за упражняване на влияние върху независима институция от страна на председателя на Комисията по бюджет и финанси в 43-ото Народно събрание.



Надяваме се, че извънредната енергичност и агресия на политиците ще се трансформира в обществено полезни и конструктивни действия.

Управителят на БНБ не участва в задкулисни договорки и няма да позволи да бъде въвлечен в конфронтация между институциите и демонстрация на власт и натиск върху независимата Централна банка, завършва изявлението на БНБ.

БГНЕС припомня, че днес председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова изненадващо съобщи, че Иван Искров подава оставка на 19 юни. Това го бил съобщил лично той на Менда Стоянова.

"Искров е заявил, че в момента, в който внесем и една кандидатура за управител на БНБ, той ще си подаде оставката. С него определихме дата 19 юни, ако тогава не си подаде оставката, лично ще отида и ще го набия в БНБ", каза Стоянова. Това Искров го бил заявил в неофициален разговор с председателя на комисията миналата седмица.

Тя съобщи също, че докато Искров не подаде оставка, новият управител на БНБ няма да бъде избран на 1 юли. Днес Комисията по бюджет и финанси прие единодушно нови правила за избор на управител на БНБ, очаква се той да бъде избран на 1 юли.

След това Стоянова се впусна и в анализ как точно ще се случи това. "Следващата седмица в сряда бихме могли да приемем тези процедурни правила в зала в НС. Другия четвъртък на комисия на първо четене да гледаме измененията в Закона за БНБ, които касаят, че ако управител или подуправител не е довършил мандата си, избраният на негово място няма да довършва мандата му, а ще изкара пълен мандат", каза тя и допълни, че очаква тази промяна в закона да се приеме на 10 юни в пленарна зала.

След, което започват да текат 7 дни за предложения, които изтичат на 17 юни. Когато изтекат се качват на сайта на НС с всичките им приложения и трябва да седят още 7 дни. Така става датата 24 юни, което е сряда. "Ще можем веднага в четвъртък да изслушваме кандидатите. Като ги изслушаме, спокойно можем на 1, 2 или 3 юли да имаме избор на кандидат в зала. Ако имаме оставката на Иван Искров 19 юни, си избираме нов управител на БНБ съвсем по закон. Ние няма да сме избрали новия преди да имаме оставка на Искров", поясни председателят на бюджетната комисия.

По време на мандата на Искров се случи най-голямата банкова криза в България за последните 15 години - фалитът на КТБ.

По време на кризата с банката в продължение на няколко седмици, Искров лично даваше напълно противоположни становища относно състоянието и бъдещето на КТБ.
bgnes.com
 


Сходни връзки

БНБ се сопна на Менда Стоянова за оставката на Искров | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди