изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:51 EET
ЧЕТВЪРТОКЛАСНИЦИТЕ НИ С НАЙ-НИСКИ РЕЗУЛТАТИ В СТРАНАТА    
Образование

Област Добрич е с най-нисък резултат от националното външно оценяване на четвъртокласниците, сочат данните на Министерството на образованието и науката.



В 17 региона има повишаване на средния тестов бал в сравнение с предходната година, като най-високи са постиженията в Смолян - 85.10%, Перник – 79.55%, Благоевград – 79.35% и София-град – 78.30%, а най-ниски са в Добрич – 68.55%, Шумен – 69.05% и Сливен – 69.60%.

Най-значимо повишаване на резултатите има в Плевен и Разград, а най-значимо понижаване - във Варна и Видин.

От МОН посочват, че резултатите от НВО в IV клас тази година са съизмерими с предходните години. Наблюдава се устойчива тенденция за повишаване на резултатите по български език и литература (БЕЛ) и по математика.

Анализът показва, че учениците са отговаряли на всички въпроси с изключение на тези, в които се изисква да бъдат посочени свободни отговори. Най-добре са се справили  със задачите за извличане на информация от текст.  Изтъкна се недостатъчната работа с учениците върху изграждане на умения за самостоятелно писмено изразяване и аргументиране на теза в началните класове. НВО покрива целия етап на началното образование и целта е да измери доколко се постигат стандартите, които са заложени в учебното съдържание.

Припомняме, че на изпита по БЕЛ полученият среден резултат за област Добрич е 13,47 точки, по математика - 13,22 точки, по „Човекът и обществото“ - 13,18 точки, а по „Човекът и природата“ – 14,96 точки.

Резултатите от НВО в VII клас тази година също са съизмерими с предходните години. Няма регион, който е с по-високи резултати спрямо миналата година, но като цяло резултатите са по-ниски в сравнение с предходната година. По-нисък е и процентът постижимост на випуска в VII клас в сравнение с постигнатите резултати, когато випускът е бил в IV клас.

Средният брой точки по региони показва, че най-добре представили се региони са: София-град, Смолян, Варна, Благоевград, а най-голямо изоставане има във Велико Търново, Видин и Разград.

Учениците, които са решавали и допълнителния модул, са показали следните резултати: максимален брой 100 т. по БЕЛ – 9 ученици, а по математика -  10. Общо отличниците по БЕЛ са 2 442, а по математика – 1 240. Слаби оценки по БЕЛ са получили 994 ученици, а по математика - 2 054.

Средният резултат от двата модула по БЕЛ е 58,68 т. (от 100), което е равно на добър – много добър, а по математика: 45,73 т. (от 100), което е равно на добър.

За област Добрич на външното оценяване в VІІ клас средният успех по БЕЛ е „Добър“ 3,731, а по математика - „Среден“ 3,14.

„Резултатите ще бъдат анализирани от колегите, които работят в начален курс и заедно ще направим план за преодоляване на слабите резултати. Ще се направим анализ и по училища“, обясни за НДТ началникът на Регионалния инспекторат по образование д-р Христо Боев. Той посочи, че е съществена разликата между резултатите на четвъртокласниците от училищата в областния град и тези в средищните училища, тъй като оценките на училища в град Добрич, като СОУ „П. Р. Славейков“, ОУ „Хан Аспарух“ и ХГ „Св. Св„ Кирил и Методий“, са достатъчно високи. „Трябва да се обърне внимание как се провеждат часовете, по които се полагат тестове по НВО, трябва да се правят повече тестове, за да могат учениците да свикнат с формата на изпитване. Трябва да направим необходимото, през следващата година този резултат да не е същият“, каза още д-р Боев. Той подчерта, че материалът, който е заложен за НВО не търси най-високите оценки, а средни знания, които би трябвало да са по възможностите и на децата от средищните училища.  НДТ

 


Сходни връзки

ЧЕТВЪРТОКЛАСНИЦИТЕ НИ С НАЙ-НИСКИ РЕЗУЛТАТИ В СТРАНАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди