изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 12:56 EEST
Ципрас отхвърли предложението на кредиторите    
По света Гръцкото правителство няма да приеме предложенията на международните кредитори за постигане на споразумение.  Това каза гръцкият министър-председател Алексис Ципрас след среща с министъра на финансите Янис Варуфакис. На срещата участваха и други министри от кабинета.

"Последните предложения на международните кредитори няма да бъдат приети. Нашите партньори трябва да разберат, че през последните пет години гръцкият народ изстрада много и поради тази причина някой трябва да сложи край на игрите за сметка на гръцкото население", каза още Ципрас.

Според Ройтерс международните кредитори са поискали властите в Атина да се съсредоточат върху приватизацията на държавна собственост, да намалят пенсиите и да продължат с реформите на пазара на труда.

Ако Гърция приеме този план, кредиторите ще отпуснат 10.9 млрд. евро от неизползвани средства за спасяване на банки, които бяха върнати в Европейския фонд за финансова стабилност. По този начин правителството на Ципрас ще покрие финансовите нужди през юли и август.

ЕС и МВФ искат от Атина да намали разходите за пенсии с 1% от БВП и да обещае да не отменя законодателни реформи.

Кредиторите искат от правителството да набере 1.8 млрд евро, като увеличи ДДС за определена група стоки, в това число лекарства до 11%, а за други като електричеството – до 24%.

Споразумението предполага премахването на социално плащане към пенсионерите с нисък доход, известно като EKAS, което ще спести още 800 милиона евро до 2016 г.

Според АФП Гърция е поискала от МВФ да плати накуп в края на юни четирите си вноски за обслужване на дълга, които трябваше да плати този месец. От МВФ потвърдиха тази информация и уточниха, че че сумите възлизат на 1.6 млрд.евро и че новата дата за изплащането е 30 юни.

Утре се очаква Алексис Ципрас да информира парламента за състоянието на критичните преговори с международните кредитори.

"В парламента ще се проведе дебат по инициатива на премиера", заяви източникът от кабинета на Ципрас. Втори неназован източник обяви, че няма да има вот.

Ципрас вероятно ще проведе нови разговори с ръководителя на ЕК Жан-Клод Юнкер и кредиторите в петък, съобщи близък до преговорите пред АФП, като посочи, че разговорите ще бъдат дълги и трудни. Друг източник също потвърди, че "срещата най-вероятно ще се проведе утре".

Юнкер обяви, че е информирал германският канцлер Ангела Меркел за преговорите, а по-късно през деня ще говори и с френския президент Франсоа Оланд.

"Спах два часа, защото моите гръцки приятели попречиха на нормалния ми сън, което ще продължи и в следващите дни", каза шеговито изтощеният Юнкер.

Новият кръг от преговори най-вероятно ще включва същите участници – Ципрас, Юнкер и ръководителят на Еврогрупата Йерун Дейселблум. Представители на МВФ и ЕЦБ отсъстваха на вчерашната среща, което Юнкер обясни, че "е по техен избор".

http://presa.bg

 


Сходни връзки

Ципрас отхвърли предложението на кредиторите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди