изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 21:20 EEST
ЗА 47-И ПЪТ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ СЪБОРЪТ "ПЕСНИ И ТАНЦИ ОТ СЛЪНЧЕВА ДОБРУДЖА"    
Култура    На 27 юни край добричкото село Дебрене ще се проведе фолклорният събор „Песни и танци от слънчева Добруджа” за 47-и пореден път. От 1997 година с решение на ОбС всяка последна събота на месец юни се провежда празникът на община Добричка, ден в който красивата горска местност се оглася от фолклорната магия.

    Съборът възниква като спонтанна инициатива на местната културна общественост от с. Стожер и съседните села през пролетните дни на 1968 година в местността „Сламата” край с. Дебрене. В първите няколко години се обявява като събор–надпяване „В прослава на хайдутството”. Местността е известна като хайдушко сборище на хайдут Пейо Буюклията и дружината му. През 1976 година на събора се явяват изпълнители от целия бивш окръг, където комисия определя най-добрите и те представят добруджанския автентичен фолклор на ІІІ-я Национален събор на народното творчество в Копривщица. Така съборът край с. Дебрене се утвърждава като предварителен етап от Националния събор на всяка пета година и място за изява на фолклорни изпълнители от целия регион.
    Празникът на община Добричка има за цел да съхранява и популяризира добруджанските народни традиции, да стимулира интереса и любовта на поколенията към българското народно творчество. Фолклорният събор „Песни и танци от слънчева Добруджа” за поредна година е включен в Националния културен календар на България.
        И тази година на сцените край Дебрене ще се изявят  певци, свирачи, танцьори, разказвачи на народни предания и ще изпълняват автентичен български фолклор. Традиционни участници са състави и индивидуални изпълнители от общините Добрич, Балчик, Шабла, Ген. Тошево, Крушари, Каварна, Аксаково, Суворово, Девня, Ветрино, Аврен, Вълчи дол, Варна и др. Най-много ще са самодейците от община Добричка. Подготовката и провеждането на събора се извършва от организационен комитет с председател кмета на община Добричка. Изпълненията на участниците ще се оценяват от специалисти фолклористи. Част от цялостната традиционна празнична атмосфера ще бъде присъствието на търговски обекти.
При лошо време фолклорният събор ще се проведе в пет читалища в общината. Първа естрада ще е в с. Стожер, втора - в с. Стефаново, трета - в с. Дончево, четвърта - в с. Бранище, и пета естрада - в с. Победа. НДТ


 


Сходни връзки

ЗА 47-И ПЪТ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ СЪБОРЪТ "ПЕСНИ И ТАНЦИ ОТ СЛЪНЧЕВА ДОБРУДЖА" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди