изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 18:59 EEST
Секретни документи сочат, че Саудитска Арабия е замесена в атентатите от 11 септември    
По света „Засилват се исканията към Белия дом да публикува засекретена глава на официален доклад, в който, както се твърди, се разкрива връзката между Саудитска Арабия и терористичните актове от 11 септември в САЩ”, пише вестник The Times. Боб Греъм, който по онова време е бил председател на сенатската комисия по разузнаването, твърди, че разследването, което той е ръководил, е открило свидетелства за това, че саудитците са били „основния източник на финансиране” на терористичните актове.

„При това, главата от 28 страници в окончателната версия на доклада, която, както се предполага, уличава членове на саудитската монархия, е била редактирана от президента Буш-младши”, пише в статията.

Забранената за публикуване глава потенциално може да промени политиката на САЩ в Близкия изток, смята бившият политик. „Вече пенсионираният Греъм настоява забранените страници да бъдат обнародвани, като кампанията му за първи път получава и подкрепа от Сената на САЩ”, отбелязва авторът на статията Рис Блейкли.

„Риад категорично отрича каквато и да е съпричастност към терористичните актове, но тези 28 страници станаха печално известни откакто те бяха напечатани през 2002 година. Документът се пази в надеждно защитено помещение под Капитолията, в папка с името „Откриване, обсъждане и изложение на някои конфендициални въпроси на националната сигурност” (Finding, Discussion and Narrative Regarding Certain Sensitive National Security Matters)”, пише изданието.

Буш-младши е мотивирал действията си с това, че публикуването на доклада може да разкрие „източниците и методите, които биха затруднили за нас победата във войната с тероризма”.

Конгресменът Уолтър Джоунс се е запознал с въпросните страници – под наблюдение, за да не си прави бележки – и отрича, че в тях на карта е заложена националната сигурност, пише изданието. „Бих формулирал нещата така: това засяга взаимоотношенията между Близкия изток и администрацията на Буш”, отбелязва той.

„Предполага се, че тези страници отчасти имат отношение към Науаф ал-Хазми и Халид ал-Мухтар, двама граждани на Саудитска Арабия, които са участвали в отвличането на самолета на American Airlines, който се заби в Пентагона по време на терористичните актове. Докато те са живеели в Калифорния, те са били подкрепяни от Омар ал Баюми, гражданин на Саудитска Арабия, който, както се твърди, е поддържал контакт с посолството на страната си във Вашингтон”, пише изданието.

Междувременно Греъм написа роман „Ключовете към Кралството”, в който говори за това как служител на Държавния департамент на САЩ „разкрива шокиращ св2етовен заговор, свързващ Саудитска Арабия с Осама бин Ладен и „Ал Кайда””. http://www.blitz.bg

9 години след атентатите от 11 септември
Халид Шейх Мохамед: САЩ убиха много повече хора от атентаторите на 11.09
Тленни останки на жертви от 11 септември са изхвърлени на бунището
Американските войни след 2001 г. са коствали живота на 225 000 души и са стрували 4,4 трлн. долара, сочи проучване
ВИДЕОМАТЕРИАЛ РАЗКРИВА ЧЕТИРИМА ПОХИТИТЕЛИ НА САМОЛЕТ ОТ 11 СЕПТЕМВРИ
Спорят дали кулите-близнаци са взривени отвътре

 


Сходни връзки

Секретни документи сочат, че Саудитска Арабия е замесена в атентатите от 11 септември | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди