изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 09:13 EEST
Трагедия на полигона Анево: 1 загинал американец    
Новини

Американски гражданин загина при експлозия на военния полигон Анево, предаде кореспондентът на БГНЕС от региона. При инцидента са ранени още двама американци и двама българи, единият от които е бил преводач на групата. Едно от ранените лица, американски гражданин, е с опасност за живота и е настанено в Университетската болница в Пловдив. Другите двама пострадали са приети в болницата в Карлово с разкъсно-контузни рани, които са обработени и вече са транспортирани в Пловдив.



Инцидентът е възникнал около 11.30 часа при планови експериментални стрелби с гранатомет на полигон във ВМЗ-Сопот. Взривил се е некачествен боеприпас. На място са пристигнали кметът на Сопот Веселин Личев, областният управител Розалин Петков. Трагедията е станал точно по времето, когато се отбелязва 80-годишнината от къщата-музей на Иван Вазов в Сопот. Градоначалникът на Сопот обясни, че става дума за еднократна експлозия и няма опасност от нови взривове за хората, които живеят или работят в района.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова също пристигна на мястото на инцидента от Казанлък, където присъства на първа копка за ремонт на математическата гимназия в града. "Много неприятен инцидент, за което съжалявам. Все още нямам много информация", каза тя в Казанлък малко преди да тръгне.

Вече е започнато разследване на причините, довели до тежкия инцидент. На мястото се намира окръжният прокурор на Пловдив и екип от следователи от Следствения отдел на ОП - Пловдив. По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров е изпратен и дежурният мобилен екип от НСлС.

Военният полигон в Анево е отдаден под аренда на частна американска компания. "Причината за инцидента е свързана изцяло с частни фирми. Инструкторът, който е бил там и е леко ранен по договор е човек от частна фирма "Arcos". Единственият човек, който е пострадал от ВМЗ-Сопот е бил преводачът", заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски и добави, че американците също ще разследват случая. Според него единственото общо между инцидента в Анево и ВМЗ-Сопот е полигонът. Той се ползва от частна фирма по договор, който е сключен наскоро, с всички необходими заверки.

Представител на Министерството на отбраната заяви пред бТВ, че пострадалите не са нито български военни, нито военни от съюзнически държави, които провеждат учения с български части на наша територия. В момента съвместни учения между български и американски военни се провеждат само на две места в страната. Това са полигона в Ново село и на ВВС базата в Граф Игнатиево.

Полигонът Анево е разположен недалеч от Иганово, където неотдавна също имаше експлозии.

Взривът избухна броени дни след като дългогодишният изпълнителен директор на ВМЗ-Сопот Иван Стоенчев бе освободен от поста си с решение на Съвета на директорите.  bgnes.com

***************
Пловдив. В много тежко състояние е пострадалият от взрива в Анево, приет в Университетска болница в Пловдив. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Пловдив от пресцентъра на лечебното заведение. Първият, приет в болницата днес, е американец. Той е с липсваща дясна длан, множество разкъсни рани по хода на дясната мишница и предмишница, фрактура на черепа, пневмоторакс в дясна гръдна половина, наранявания по корема и лявото бедро и разкъсни рани по лявата ръка. Преди около 10 минути в болницата е приет и втори ранен. Той е българин. Бил е в съзнание. В момента лекарите от Спешното отделение обработват раните му и се очакват повече подробности за неговото състояние. Други двама от пострадалите при взрива са в карловската болница. Ако лекарите там преценят, че състоянието им е стабилно, няма да има нужда да се транспортират в Пловдив. Въпреки това, лекарите в Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив са в пълна готовност да приемат още от пострадалите при взира на полигона в село Анево. Приведен в изпълнение е планът за действие при кризисни ситуации, създаден е кризизен щаб под ръководството на изпълнителния директор проф. д-р Карен Джамбазов.   http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Трагедия на полигона Анево: 1 загинал американец | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди