изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 23:07 EEST
Кюрдите в Турция празнуват    
По света Празнична вечер избухна в населените със кюрди територии от Република Турция. Кюрдска партия влезе в Меджилиса като лиши управляващите от възможността да постигнат абсолютно мнозинство. Прокюрдската Демократична народна партия (ДНП) прескочи 10-процентния избирателен праг, установен в Турция, и влезе в парламента с гласовете на около 11,3 на сто избирателите, според предварителните оценки.

Партията на справедливостта и развитието на президента Реджеп Ердоган получава 42,8% или 265 места в 550-местния парламент, сочат данните при преброяването на 80% от бюлетините. Това съобщи Централната избирателна комисия на Турция.

За съставяне на самостоятелно правителство ПСР се нуждаеше от 276 депутата, а за абсолютно мнозинство – 330 депутата. Това щеше да й позволи да промени Конституцията и да превърне Турция в президентска република.

От тази възможност ПСР е лишена заради влизането в парламента на прокюрдската Демократична народна партия (ДНП), която прескача 10-процентния избирателен праг и влиза в парламента. За нея са гласували 11,3 на сто избирателите.

На второ място е кемалистката Народно-републиканската партия (НРП) с 24,7%, а трета е Партията на националистическото движение (ПНД) със 17%.

При тази конфигурация, ако тя се запази, най-вероятен коалиционен партньор на ПСР се очертава националистическата ПНД.

Избирателната активност е надхвърлила 85%. Общо са гласували над 37 милиона избиратели от общо 53,7 милиона турски граждани, имащи право на глас.  bgnes.com

The New York Times: Сближаването на Турция с Русия и Китай изнервя НАТО
Доц. Иво Христов: Готвят ни за плацдарм във войната срещу Русия
ИД завладя нови територии в Северна Сирия до границата с Турция

 


Сходни връзки

Кюрдите в Турция празнуват | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди