изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 04:16 EET
БИЖУТО НА СМЪРТТА И РЕЛИКВИТЕ НА КАЛИАКРА ГОСТУВАТ В "ДВОРЕЦА" В БАЛЧИК /СНИМКИ/    
Култура Добротица и неговата столица Калиакра трябва да заемат достойно място в българската история, категорична е доц. д-р Бони Петрунова. Археологическата изложба „Реликвите на Калиакра” бе открита в петък в културен център „Двореца” в Балчик. Експозицията включва 222 находки, сред които е „пръстенът-убиец“ от нос Калиакра.

На официалното откриване на изложбата присъстваха замeстник-министърът на културата доц. д-р Бони Петрунова, която през последните десет години ръководеше разкопките на нос Калиакра, областният управител д-р Маргарита Новоселска, кметът на община Каварна Цонко Цонев, директорът на Исторически музей в Каварна Дарина Мирчева.
Откриването бе съпроводено с изпълнения на ортодоксална музика от формация от хор „Добруджански звуци“ с диригент Елвира Пастърмаджиева.
Гостите бяха приветствани от директора на ДКИ „КЦ „Двореца“ Жени Михайлова, която подчерта, че за пръв път събитие в културния център е посетено и от работещи в Университетска ботаническа градина.
„За мен днес е двоен празник. Веднъж, защото се представя една великолепна изложба, за която аз имам, надявам се, много активно участие. И втори път, защото това е една от поредните изяви на Министерството на културата и на „Двореца“, в която показваме, че, въпреки всички проблеми, нашата активна дейност да радваме публиката и да показваме най-красивите неща на България, не прекъсва“, каза доц. д-р Бони Петрунова. Тя посочи, че „идеята за тази изложба е на кмета на Каварна Цонко Цонев, който, очевидно от рок музика, се интересува и от историята на добруджанския регион. С неговото активно участие и, разбира се, на Общинския съвет  в Каварна, разкопките на нос Калиакра не прекъснаха от 2004 г. до ден –днешен“. Като зам.-министър тя вече няма да ръководи разкопките, но те ще продължат, като техен ръководител ще е Филип Петрунов.
Областният управител д-р Маргарита Новоселска посочи, че „благодарение именно на тези ценни находки, стана възможно да се акцентира вниманието на широката общественост и към столицата на деспотите Балик, Добротица и Иванко. Всички сме убедени, че трябва средината Калиакра да получи заслужено място и признание, да стане един от емблематичните градове за късното българско Средновековие. Всички ние знаем, че всяка открита ценност на нашите деди трябва да я пазим, ценим, да я съхраняваме с една последователна политика за идните поколение, защото всяка нация без духовна култура е обречена на изчезване“, каза още тя.
Кметът на Каварна Цонко Цонев, който откри изложбата, покани присъстващите да видят това, което през последните десет години е намерено при разкопките на нос Калиакра с много труд и финансирано, изключително от Община Каварна. Сред находките е и пръстенът –убиец, който стана миналата година едно от археологическите чудеса на България.
Цонев съобщи, че разкопките на нос Калиакра ще продължат и тази година. Община Каварна отпуска 30 000 лева. Зам.-министър Петрунова каза, че още 12 000 лева ще бъдат финансирани от държавата. Това ще даде възможност те да продължат не 30, а 40-45 дни, като очакването е отново да има интересни находки.
Филип Петрунов обясни, че в изложбата са показани експонати, открити при проучвания, водени от доц. Петрунова. Те са обособени в няколко групи – църковна утвар, оръжия, откривани при проучванията, гробни дарове. Представени са проучванията на църква №2 с открития край нея некропол с над 170 погребения от 14 век, представен е вносът на Калиакра от най-различните епохи, търговските контакти от края на късната античност – 4-6 век, както и няколко много важни витрини с нумизматичен материал.
Пръстенът-убиец е основен акцент в изложбата. Филип Петрунов обясни, че в експозициите на каварненския исторически музей има абсолютно същия пръстен, открит на Калиакра през 70-те години, който обаче е без капсула за съхранение на  вещества, без отвор. „Иначе, като изработка , е абсолютно идентичен, т.е. имаме аналогии на този пръстен, които не са били със същото специално предназначение, което има той“, посочи археологът.
Проучванията това лято трябва да продължат през август с разширяването на пространството около църква №4, която е застъпена от асфалтовия път. В същото време, през миналата година започнахме да проучваме нов некропол на Калиакра, във вътрешния град. Очакваме, поради много архитектурни детайли, да открием и църква №5. Некрополът около нея е изключително богат, намира се точно на източния скат на носа. Така че експозицията на църквата трябва да е била най-представителната църква във вътрешния град. Очакваме доста богати материали. Има нови, които постъпиха тази година във фонда на Историческия музей в Каварна. „Между тях има фрагменти от сребърен обков на църковни книги с ластари, един цял ним, вероятно от светец, който е бил изобразен на корицата. Бяха открити златни монети при едно от погребенията, които, най-вероятно, са били поставени върху очите на покойника. Положеният скелет е на жена. Вляво от таза беше открит и скелет на новородено. Върху самия таз имаше следи от дървено сандъче. Доц. Петрунова предполага, че допълнително, като гробен дар, е била поставена и една кутийка с платове. За съжаление, не успяхме да открием такива, но в други гробове сме откривали запазени тъкани“, обясни още Филип Петрунов. 
На Калиакра се правят разкопки от 1973 г., които са били ръководени от изключително известни археолози, като проф. Георги Джингов, Асен Салкин, Георги Китов, Георги Кузманов, Мария Йосифова, Ана Балканска. „В резултат на техните дългогодишни разкопки, до 1988-89 г. е разкрита основната част от този комплекс. След това настъпва период на преустановяване на разкопките. През 2004 г., благодарение на финансирането на община Каварна, стана възможно да възстановим разкопките. Първо – във външния град, след това се прехвърлихме във вътрешния град и резултатите бяха, че  всяка година имаме оригинално откритие“, обясни доц. Петрунова.
Тя е категорична, че Калиакра като столица години наред е неглижирана от българската история. “Обявяват се за столици Плиска, Преслав, Търново и дотам. Столиците на малките княжества, които се образуват във втората половина на 14 мек, малко или много са неглижирани, а най-голямата е Добруджанското деспотство или княжеството на Балик – брата на Добротица, който пръв получава тази земя. Когато Добротица поема властта и започва да управлява, той става значим фактор в цялата политическа история на Балканите. Във всеки един конфликт ние го виждаме участник – и в спасяването на Иван Страцимир, когато унгарците го пленяват, и в отпора на турците, които нападат българските територии, и в сватбата му в една византийска принцеса, в това, че жени дъщеря си за един от византийските престолонаследници. Изключително интересна личност, страхотно подценявана в исторически план,  крайно време  е и той, и неговата столица да заемат достойно място“, заяви доц. Петрунова.
Експозицията ще остане в културен център „Двореца” 20 дни. НДТ

    

    



 


Сходни връзки

БИЖУТО НА СМЪРТТА И РЕЛИКВИТЕ НА КАЛИАКРА ГОСТУВАТ В "ДВОРЕЦА" В БАЛЧИК /СНИМКИ/ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди