изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 07:35 EEST
ПРОУЧВАНИЯТА НА ЗАЛДАПА ЩЕ СЕ ФИНАНСИРАТ С 18 000 ЛЕВА    
ИсторияЗа продължаване на разкопките на крепостта Залдапа, известна още като Добруджанския Помпей, за тази година са осигурени 18 000 лева. От тях 10 000 лена са от бюджета на общината, а останалите се осигуряват от Министерството на културата, съобщиха от добруджанската община. По проект на общината  по регионална програма за заетост на обекта са назначени десет души. С осигурените средства отново ще бъде осигурена допълнителна работна ръка, както и инструменти.

Очаква се крепостта Залдапа да бъде обявена за паметник с национално значение, съобщи кметът на Крушари Добри Стефанов. Той припомни, че преди се е смятало, тъй като селото се казва Абрит, че староримската крепост тук е Абритус. След това се установява, че Абритус е близо до Разград. „Оказва се, че нашият староримски град се казва Залдапа. Един от най-големите като площ, според думите на музейните специалисти, който е във вътрешността на Добруджа”, обясни той.
Миналата година общината гласува 10 000 лева за разкопки. Министерството на културата също задели 40 000 лева. Няколко месеца се извършваха разкопки и при тях се откриха сгради, в които се предполага, че са живели хора в града, както и голяма базилика с размери 21 на 33 метра. „На базата на разкритията, които направиха археолозите, по наше настояване бе предизвикана комисия, която в края на март – началото на април беше на място. Направи необходимите огледи”, обясни кметът.
Комисията, с председател Румен Минков от Националния институт за недвижимото културно наследство, е назначена от Министерството на култура. След като всичко бе установено, е съставен протокол, който е разписан от всички участници. Най-важното е, че комисията предлага на директора на НИНКН да внесе за разглеждане на заседание за антична крепост Залдапа с предоставяне на категория „с национално значение“, подчерта кметът. НДТ


 


Сходни връзки

ПРОУЧВАНИЯТА НА ЗАЛДАПА ЩЕ СЕ ФИНАНСИРАТ С 18 000 ЛЕВА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди