изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-10-02 @ 21:54 EEST
ПРОЕКТ АНАЛИЗИРА ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ ТРАНСГРАНИЧНИ АВАРИИ    
ТуризъмРезултатите от проведеното учение ще бъдат отчетени на семинар в курорта Албена. Институтът за ядрени изследвания и ядрена енергетика при БАН ще отчете утре в хотел „Фламинго Гранд“ в курорта “Албена“ резултатите от съвместно учение по проект EMERSYS.

Проектът EMERSYS „Към интегрирана система за съвместно трансгранично откриване и хармонизирани процедури за бързо реагиране на химични, биологични, радиологични и ядрени (ХБРЯ) аварии” е по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния – България 2007 – 2013 г. Той има  за  цел  да  осигури  навременно  откриване  на трансграничен пренос на вредни емисии на ХБРЯ агенти между Румъния и България в Дунавския регион,  да  обучи  специалисти в областта на откриване на ХБРЯ агенти и да  съгласува  националните  процедури  за  бързо реагиране  при  ХБРЯ аварийни ситуации.
Партньори по проекта са  Националния институт по физика и ядрено инженерство “Хория Холубей” и  Генералния инспекторат за извънредни ситуации (ГИИС) - Румъния, Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” (ГД ПБЗН)  към МВР и  Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика – БАН (ИЯИЯЕ) от България.
На 28 и 29 април 2015 г. се проведе съвместно учение по проект EMERSYS на тема организиране и извършване на съвместна интервенция със сили и средства, принадлежащи на ГИИС от Румъния и ГД ПБЗН от България, с цел да се намалят последиците от извънредни ситуации, причинени от настъпването на транспортни произшествия с участието на промишлени и радиологични химически вещества, на границата между двете държави.
Проектът е част от програмата за Трансгранично сътрудничество Румъния - България 2007-2013, по Специфична цел № 3 - Устойчивост на истинската стойност на природните ресурси чрез разумна експлоатация и ефективно опазване на околната среда, Приоритетна ос 2: Околна среда - Устойчиво използване и опазване на природните ресурси и околната среда и подобряване на ефективното управление на риска в трансграничния регион, Ключова област на интервенция: 2.2 - Развитие на съвместна инфраструктура и служби за предотвратяване на влиянието на природни и причинени от човека кризи, включително съвместни аварийни услуги и ответни действия и се осъществява за период от 24 месеца (юли 2013 - юли 2015). Той е съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския Фонд за регионално развитие и е от изключително значение за националната сигурност на Република България.
Семинарът за оценка на резултатите след проведеното съвместно учение ще се проведе на 10 и 11 юни 2015 г. в хотел “Фламинго Гранд“ в курорта “Албена“. НДТ


 


Сходни връзки

ПРОЕКТ АНАЛИЗИРА ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ ТРАНСГРАНИЧНИ АВАРИИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди