изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 23:02 EEST
12 ДУШИ НА СЪД, ИЗТОЧИЛИ С „ТРОЯНСКИ КОН” 4 МЛН. ЕВРО    
Ред и сигурност12 души, източвали банков карти в особено големи размери, отиват на съд. Това съобщиха от Специализираната прокуратура. Молдовският хакер, който е мозъкът на групата, продължава да се издирва. Досъдебното производство е образувано и водено от отдел „Следствен” на Окръжна прокуратура - Русе и в края на февруари 2015 г. е изпратено по компетентност на Специализирана прокуратура. Обвинителният акт е внесен на 2 юни.

На ръководителя на групата Симеон Симеонов са повдигнати две обвинения - за ръководене на престъпната структура и за извършване на финансови операции със средства, придобити чрез престъпление. Обвинения за участие в организирана и за изпиране на пари са повдигнати на Тихомир Димов, Петър Гецов, Андон Маринов, Венцеслав Дечев, Димитър Димитров, Габриел Колев, Дончо Пантилеев, Кирил Иванов, Мариела Маринова, Стела Узунова и Валери Георгиев. Според събраните до момента доказателства, групата е действала от лятото на 2011 г. до задържането на участниците в нея, като „изпраните” парични средства надхвърлят 4 милиона евро.
Престъпната схема е била реализирана от Симеон Симеонов, но мозъкът на финансовите измами бил рускоговорящ жител на Молдова, който се издирва. Групата набирала „финансови мулета”, предимно лица с ниско образование или тежко финансово състояние, които откривали свои сметки в различни банки в страната. Въпросните сметки задължително трябвало да бъдат с издадени дебитни карти и интернет банкиране, чрез което титулярите могат да нареждат преводи от всяка точка в страната и чужбина.
Чрез заразяване с вирус от типа „троянски кон” издирваният молдовски хакер установявал достъп и контрол над въпросните сметки. По същия начин той установявал контрол над сметките на европейски граждани и юридически лица, източвал от тях определени суми и ги превеждал в сметките на българските мулета, за които получавал данни от Симеонов. Превежданите суми били по-малки от задължителните за деклариране в БНБ, които възможно най-бързо били изтегляни от мулетата и предавани на ръководителя на групата.
Мулетата били инструктирани, ако бъдат задържани, да лансират версията, че са наети от чужд бизнесмен, който има дейност в България, но няма право да открива свои сметки в страната. Хакерът пък заличавал следите си като използвал за наблюдението на сметките IP адреси на нищо неподозиращи лица, чиито компютри също заразявал с „троянски кон”. 20% от преведените суми оставали за участващите в схемата, останалите пари били изпращани кеш нелегално в чужбина с пътуващи в дадената посока камиони и леки автомобили.


 


Сходни връзки

12 ДУШИ НА СЪД, ИЗТОЧИЛИ С „ТРОЯНСКИ КОН” 4 МЛН. ЕВРО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди