изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 11:51 EEST
АЛБЕНА НЯМА ДА РАЗПРЕДЕЛЯ ДИВИДЕНТ ЗА 2014 Г.    
ТуризъмТова реши Общото събрание на дружеството. Наводнението и спадът на руския пазар доведоха до един от най-лошите резултати, посочи изпълнителният директор Красимир Станев

Албена / Albena Снимка: Йоанна ДуковаАлбена / Albena Снимка: Йоанна ДуковаНа 1 юни 2015 г. бе открит най-модерният аквапарк в България - Аквамания в Албена.Албена / Albena Снимка: Йоанна Дукова

Тази година акционерите на „Албена" АД няма да получат дивидент, реши в събота Общото събрание на акционерното дружество. Причината е в намаления размер на печалбата за миналата година, която е с 42 % по-малка в сравнение с предходната година. За изминалата година компанията отчете печалба след облагане в размер на 8 431 155 лв. Тя е по-малка от планираната поради обективни обстоятелства – наводнението и обезценката на руската и украинските валути, довели до спад на туристите от двете страни. Тъй като, независимо от намалялата печалба, са направени сериозни инвестиции, бе решено положителният резултат да бъде отнесен към неразпределена печалба. Според изпълнителният директор Красимир Станев, финансовият резултат за 2014 г. е един от най-ниските финансови резултати от съществуването на курорта.
През 2014 г. във ваканционно селище „Албена“ са реализирани 1 291 000 нощувки, като спадът спрямо 2013 г. е с 9%. Приходите за годината възлизат на 74 610 000 лева, което е със 7,38 млн. лева по-малко от предходната година. Най-голямо намаление има на приходите от руски пазар – с 3 912 000 лева, като са били 16 988 000 лева. Спад се отчита на румънски, както и на българския пазар. Увеличили са се приходите от германски и френски пазари.
За 2014 г. „Албена“ АД реализира печалба от 8 432 000 лева. Резултатът е с 6 134 000 лева по-малък в сравнение с 2013 г.
За миналата година направените инвестиции в Албена са 40 204 000 лева, от които 27 953 000 лева – за дълготрайни материални активи. През новия строителен сезон 2014/2015 г. „Албена“ АД реализира инвестиционна програма в размер на 10 671 000 лева. Сред тях са инвестиции в Аквапарка, реконструкция на фоайето на хотел „Гергана“, създаване на мострени стаи в хотелите „Арабела бийч“ и „Доростор“, тротоари в централна зона и зоната на хотелите от т.нар. „шестица“, инвестиции в плажа на Албена и др.
На този етап за 2015 г. се отчита спад на нощувките. Заложени са 1 271 000 нощувки при 1 359 000 през 2014 г. или с 88 000 по-малко.
Поради намаления размер на печалбата бе решено също да не бъде разпределяно допълнително възнаграждение между членовете на Съвета на директорите, макар акционер да изрази мнение, че ръководството на „Албена“ да се е справило изключително добре, въпреки тежките условия през м.г.
„Очаквахме 2014 г. с голямо нетърпение, тъй като се отбелязаха 45 години от създаването на курорта. За съжаление, приключихме с един от най-лошите финансови резултати. Въпреки тази ниска печалба, направихме над 40 млн. лева инвестиции. В Албена те не са много видими, но в Бялата лагуна и Приморско извършихме солидни инвестиции и тези две дружества излизат много сериозно на международния туристически пазар. Те ще бъдат наши много силни търговски „оръжия“, посочи К. Станев.
„Инвестициите в Албена тази година бяха сведени изключително до възстановяването на фоайето на хотел „Гергана“ и разширяването на дейността на Аквапарка с две големи нови пързалки. Като цяло инвестицията в дълготрайни материални активи е 28 млн. лева, както и 10 млн. лева финансови активи. Разбира се, трудно е това да се направи с почти двойно намалена печалба, но Албена няма финансови затруднения. Плаща редовно своите задължения към банки, доставчици, персонал. Очакваме 2016 г., в която трябва да продължим  с подобряване на стандарта на Бялата лагуна и Приморско, както и някои инвестиции в  Албена. Като цяло инвестициите ще бъдат много по-ниски. Това е причината да не раздаваме дивидент тази година, за да можем да балансираме нашите финанси и да се подготвим за момента, когато в Албена ще се извършат значителни инвестиции. Наложи се и да изявим желание да се откажем от нашата концесия от плажа, защото тя е изключително тежка.
Макар очакванията да са , че тази година ще е още по-тежка от предишната - ние планираме печалба от порядъка на 6-7 млн. лева, което ще е с 1-1,5 млн. лева по-малко от 2014 г., това, което чувстваме е, че безспорно трябва да се примирим с мисълта, че руският пазар няма да бъде това, което е бил. Но, интересът към Албена от страна на западните фирми е голям, особено от Германия. Очакваме през 2016 г. по-голяма заетост на нашата хотелска база. Оптимист съм за следващите няколко години.
Имаме силни оръжия – дори с намален доход на персонала ни тази година, който не получава ваучери за 60 лева месечно за храна,  ние имаме добре мотивирани кадри“.
В рамките на Общото събрание бе гласувано единодушно намаляване на Съвета на директорите от 7 на 6 души след смъртта на един от основателите на комплекса Жельо Стайков, чиято памет бе почетена с едноминутно мълчание. ндт



 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди