изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 08:02 EEST
Блумбърг: Гърция може да нанесе последния удар върху Меркел    
КоментариРискът от изпадането на Гърция в несъстоятелност е най-голямата заплаха за германския канцлер Ангела Меркел, чието политическо дълголетие се дължи на нейната добра антикризисна политика.

Заради заплахата Великобритания да напусне ЕС и конфликта в Украйна е застрашено доверието на Меркел като най-мощният лидер на континента и философията й за обединена и конкурентоспособна Европа. И малка икономика като гръцката може да нанесе най-болезнения удар.

"Това изглежда малко като повратна точка", казва Улрике Герот, основател на европейската лаборатория по демокрация в Европейското училище за управление в Берлин. "Ако Гърция напусне еврозоната, това ще бъде първата стъпка към края на Меркел. Тя се опитва да спре точно това", заяви експертът.

Докато гръцката сага върви към развръзка, рейтингът на канцлера намалява на фона на различията й с финансовия министър Волфганг Шойбле за смачканата средиземноморска икономика.

Моментът за това не може да бъде по-лош, тъй като Меркел обмисля да се кандидатира за четвърти мандат. Проучванията сочат, че тя може и да е достигнала своя връх. Нейната подкрепа намаля с 4 процентни пункта до 66 процента в анкета през юни. Месец по-рано рейтингът й се стопи с още 5% след твърденията за германското сътрудничество с американския шпионаж в Европа.

И все пак Меркел надхитрява съперниците си и коалиционните си партньори, а нейната най-известна жертва е собственият й наставник Хелмут Кол. "Меркел има много сръчен талант да прави нещата да изглеждат така, сякаш тя не е виновна за всичко", каза Джон Корнблум, американски посланик в Германия между 1997 и 2001 г.

За политик, който редовно оглавява германските рейтинги по популярност, спадът до трета позиция след Шойбле е зловещ на фона на перспективата Гърция да напусне еврозоната.

"Всеки неуспех ще се разглежда като личен провал", каза Андреа Монтанино, който се оттегли като представител на Италия във МВФ през миналата година и в момента е директор на програмата за глобален бизнес и икономика на Атлантическия съвет във Вашингтон.

Риториката й за затягане на колана се одобрява от германската общественост, уморена от усилията за спасяване на европейски членки, но може да й изиграе лоша шега. Жертвите, наложени на Гърция, които не успяха да събудят икономиката, поставиха началото на опозиционната партия СИРИЗА. "Думите на Меркел не бяха полезни", смята Марк Уейсборт, съпредседател на Центъра за икономически и политически изследвания във Вашингтон.

Нейният опит да убеди Ципрас да удовлетвори желанието на кредиторите удари на камък в понеделник - гръцкият лидер се противопостави на изискванията за повече пенсионни съкращения.

Опитите на Меркел да реши 16-месечния конфликт в Украйна също разклатиха поста й, четири месеца, след като с френския лидер Франсоа Оланд договориха прекратяване на огъня в Минск. Преди дни тя бе домакин на срещата на Г-7 в Бавария, където равносметката показа изостряне на напрежението.

"Ситуацията не е достатъчно стабилна и има опасност да излезе от контрол всеки ден", заяви на 4 юни германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер. Меркел се надяваше връзките й с руския президент Владимир Путин да помогнат за края на смъртоносния конфликт.

След като се пребори да стане първата жена канцлер на Германия, не е в характера й да се отказва. "Какво ще стане: тя се бори храбро до края, но Европа, Русия или САЩ, Вселената или който и да е, просто не направиха това, от което тя се нуждаеше", каза Корнблум. "Така че това не е по нейна вина".

Независимо от това кой ще е виновен за гръцкото излизане от еврозоната, напускането ще бъде краят на 10-годишната политика на Меркел за запазване целостта на Европа.  bgnes.com
 


Сходни връзки

Блумбърг: Гърция може да нанесе последния удар върху Меркел | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди