изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 18:58 EEST
ЗАСТРАШЕНО Е СЕМЕПРОИЗВОДСТВОТО В СТРАНАТА    
НовиниТежкото финансово състояние на Добруджанския земеделски институт поставя под въпрос осигуряването на семена за пшеница


Семепроизводството на пшеница за следващата сеитбена кампания е застрашено поради трагичното финансово състояние на Добруджанския земеделски институт, алармира пред журналисти директорът му проф. Иван Киряков.
Има опасност институтът да не може да пожъне реколтата си, която осигурява семената, с които се засява голяма част от площите с пшеница у нас.
„Идва жътва, а горивото не е разплатено. Има 400 литра гориво, което се използва за фермата с животни, за да могат те да бъдат нахранени и издоени. Всеки момент се очаква „Енерго про“ „да дръпне шалтера“ на института, тъй като има 150 000 лева неразплатени задължения, обясни директорът. „Няма пари за ремонт на комбайните. Два трактора са ремонтирани, но стоят на паркинг, защото не можем да платим“, допълни той.
Той посочи, че бюджетът на научното звено намалява с всяка година. Тази година за издръжка са отпуснати 761 хил. лева. Неотдавна е направена символична корекция с 35 000 лева. „Ако някой зърнопроизводител в България може да се справи с 35 лева за декар, нека да дойде, ще го направим хабилитиран, може и академик“, коментира Киряков.
В института вървят масови уволнения. От другата седмица започва връчването на предизвестия за съкращаване на 23 души. Това са хора на възраст между 35 и 42 години, полеви работници и лаборанти, които имат опит. Четирима са работещите, които са в предпенсионна възраст и са пожелали да бъдат пенсионирани сега, като получат осем заплати.
Добруджанският земеделски институт обезпечава над 70% от производствените площи от зърнено-житни култури на Република България. Той е създал над 100 сорта зърнено-житни култури. През последните години той предлага на зърнопроизводителите 14 сорта обикновена пшеница, 2 сорта твърда пшеница, 4 сорта тритикале, 1 сорт зимен ечемик, най-новите хибриди слънчоглед, създадени в института през последните години, са Сан Лука, Марица, Яна, Алпин, Валин, Велека, Вокил. Освен това на производителите са предоставени 19 сорта зрял фасул, 13 сорта леща и два сорта нахут. НДТ


 


Сходни връзки

ЗАСТРАШЕНО Е СЕМЕПРОИЗВОДСТВОТО В СТРАНАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.40 секунди