изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 06:59 EEST
НАД 400 ТОНА ЛИТЕРАТУРА ПОЛУЧИ БИБЛИОТЕКАТА ОТ РУСКИЯТ ФОНД ЗА КУЛТУРА    
КултураВчера в Добрич започнаха Дните на руската култура. Тази година те се провеждат още във Варна, Балчик и Албена

От вчера до 22 юни в Добрич се провеждат Дни на руската култура, организирани от Община град Добрич, Руският фонд за култура, Обществото за дружба и сътрудничество с балканските страни и Благотворителен фонд „Добро и милосърдие“ – Русия. Проявите бяха представени на специална пресконференция, в която участваха зам.-кметът  Камелия Койчева, председателят на Обществото за дружба и сътрудничество с балканските страни Андрей Галкин, Олга Бутская - председател на Руския фонд за култура, Олга Касатникова, ръководител на Танцовия ансамбъл „Фантазия”, Людмила Василиева, ръководител на Студиото за музикално и театрално изкуство „Премиера“, Вячеслав Попиков, ръководител на Ансамбъла за руски песни „Солнцеворот“ и Елена Евдокимова, представител на делегацията от руски художници, които представят свои творби в Дните на руската култура.
Засега такива дни на руската култура се провеждат в България, Сърбия и Черна гора. Както миналата, така и тази година, у нас техни домакини са Варна, Добрич, Албена и Балчик. Предвижда се следващата година такъв форум да се проведе и в София, където има Руски културен център, обясни А. Галкин.
В рамките на форума, който се провежда в Добрич за трети път, вчера в Регионална библиотека „Дора Габе“ бе открита изложба с дарени книги от Руския фонд за култура. Става въпрос за над 400 тома. Сред творбите има както произведения на Сергей Михалков, на най-добрите съвременни автори, на руски класици, като Пушкин, Тургенев, Чехов, Толстой, много книги за историята и културата на Русия, албуми с ретроспекция на руското изобразително изкуство. Дарението е част от проект, избрал за девиз думите на Сергей Михалков "Днес деца - утре народ". Очакванията са то да бъде първото такова за библиотеката в Добрич. То ще даде възможност деца от училища и детски градини в Добрич, в които се изучава руски език, да се докоснат до голямо богатство, обясни зам.- кметът Камелия Койчева.
Стана ясно, че на името на популярния детски писател Сергей Михалков, създател на фонда, има 16 библиотеки в Русия и в чужбина - в Полша, Ирландия и Словакия, поясни Бутская. Девизът на фонда е „Деца днес – народ утре“, думи на Сергей Михалков. „Много е приятно, че всички книги, които даряваме, са търсени и необходими“, сподели Бутская.
Вчера от 15 часа в Регионална библиотека „Дора Габе“ бе открита изложбата с дарени книги, а от 17.30 часа на сцената на площад „Свобода“ концерт изнесоха з.а. Сергей Колесников, Танцов ансамбъл „Фантазия“, Вокален ансамбъл „Премиера“  и Ансамбъл „Солнцеворот“. Утре - 19 юни, от 17,30 часа на сцената на пл. „Свобода“ концерт ще имат танцов ансамбъл „Фантазия“, вокален ансамбъл „Премиера“  и ансамбъл „Солнцеворот“. На 22 юни от 17.30 часа в Регионална библиотека „Дора Габе“ ще бъде открита изложба на руски художници.
Танцовият ансамбъл „Фантазия” е създаден през 1972 г. от Олга Касатникова в град Подолс, Русия. Още с възникването си ансамбълът печели популярност в цялата страна. През 1982 г. получава званието Народен ансамбъл. От 1990 до 1995 г. гастролира в САЩ. Репертоарът му е разнообразен и включва класически и модерните танци. Лауреат е на престижни национални и международни конкурси. През 1995 г. Олга Касатникова създава към Ансамбъла и своя хореографска школа, която работи с известни руски актьори и режисьори. Нейните възпитаници печелят известност не само на руските, но и на световните сцени. Студиото за музикално и театрално изкуство „Премиера“ с ръководител заслужилият деятел на културата в Московска област Людмила Василиевна е създадено към Дома на културата в град Подолск, Русия. Към студиото е сформирана също детска вокална група, която има за цел да развие у децата както креативност и въображение, така и музикалните им качества и чувство за ритъм. Акцент в работата на педагозите с децата е актьорското им присъствие на сцената, разкриване на техните солистични умения и работа в дуети, камерни формации и хорове. Децата участват активно във всички форми на сценичните изкуства - концерти, театрални спектакли, етюди. Неслучайно вокалната група „Премиера“ е носител на много отличия и награди. Ансамбълът за руски песни „Солнцеворот“ е сред младите състави на Русия. Той е създаден под ръководството на Вячеслав Попиков като част от състава на Волгоградската филхармония „Валерий Гаврилин“. Основната му цел е да възроди и съхрани традиционното звучене на руската народна песен. Репертоарът на колектива е разнообразен и включва най-добрите образци на руския северен фолклор, обработки на народни песни и авторски произведения. Активна е и неговата концертна дейност. Ансамбълът изнася музикални спектакли в различни градове на Русия и в чужбина. Той представя руското изкуство на редица международни фестивали и форуми във Варшава, Прага, Братислава и др.  НДТ
 


Сходни връзки

НАД 400 ТОНА ЛИТЕРАТУРА ПОЛУЧИ БИБЛИОТЕКАТА ОТ РУСКИЯТ ФОНД ЗА КУЛТУРА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди