изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 16:28 EEST
Индийският посланик Н. Пр. Раджеш Кумар Сачдева: Боливуд превръща Българияв туристическа атракция    
Интервюта Н. Пр. Раджеш Кумар Сачдева е посланик на Индия в Република България от 9 октомври 2014 г. Инженер по образование, г-н Сачдева се присъединява към Индийския дипломатически корпус през 1984 г. Служил е като дипломат в държави като Египет, Йемен, Холандия, Шри Ланка, Швеция, Сингапур и Камбоджа. Женен е и има двама сина.

Поводът да разговаряме с него е, че днес е първият Международен ден на йога, обявен т.г. с резолюция на ООН. Събитието се отбелязва в 192 държави, вкл. България. От 10 до 19 ч. в зала 3 на НДК в София ще има лекции, демонстрации, семинари, като за финал от 19 ч. Денят на йога ще бъде закрит от индийски танцьори на старинния стил катхак. Събития ще има и в Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Пловдив, Русе, Свиленград и Перник.

- Ваше превъзходителство, днес е голям ден за Индия. За първи път светът празнува Международен ден на йога. Как стана така, че ООН издаде резолюция за това?

- Йога е практика с хилядолетна традиция. В края на септември м.г. индийският премиер внесе в ООН предложението да бъде обявен международен ден на йога. Само 75 дни по-късно то беше прието с единодушие от Общото събрание на организацията и 21 юни беше обявен за Международен ден на йога.

- Какви ползи за Индия може да има обявяването на Международен ден на йога?

- Важно е, че йога е призната за благоприятна за здравето практика, която носи хармония и мир - това е добро не само за Индия, това е добро за бъдещето на света. И да, от тази гледна точка не само Индия ще има полза от този нов празник, но и светът.

- Вие самият практикувате ли йога?

- Да, гледам да е всеки ден, макар че понякога пропускам. Обикновено правя по 30-45 минути йога, но не прекалено рано сутрин - към 7,30-8 ч. Вярвам, че помага човек да е по-здрав, спокоен и хармоничен, помага ми да се концентрирам.

- Тук сте от 9 месеца. Според вас българите близки ли сме по манталитет с индийците?

- Всяка нация е различна, но има и общи черти с останалите. И България, и Индия са страни с древни традиции. Общото е в емоционалността, в това, че държим на семейните ценности. Затова в България се гледат индийските сериали. Има и други общи черти - и двете нации сме много добри с числата. Българите печелят първи места на математическите и физическите олимпиади. Ние, индийците, също се гордеем с това. Добри сме в софтуерната индустрия.

- Световната банка определи Индия като най-бързо развиващата се икономика тази година, постави я пред Китай. Как го правите?

- Очакваме тази година ръстът да достигне 8-8,5%, а целта ни е в близко бъдеще да надминем 10-те процента. Правителството ни е предприело множество нови инициативи. Едната е Makе In India („Произвеждайте в Индия“). Индия би искала да стане център на световното производство, затова търсим да привлечем чуждестранни инвеститори и да въведем нови технологии. За тази цел ни трябват обучени кадри. Индия има демографските дадености - 50% от населението ни е под 25-годишна възраст. Това е голяма работна сила, ако бъде обучена.

- А как обяснявате сегашния темп на растеж?

- С това, че се води подходящата политика. Освен Make In India, има и други инициативи - Clean India („чиста Индия“), защото това е необходимо за здравето на населението, Digital India (“дигитална Индия“), Smart Cities („умни градове“) - с градоустройствен план, с нови технологии.

- Звучат добре, но ще проработят ли?

- Важното е да има добра основа - добрата държавна политика. Ето например ние се опитваме да разширим икономическите си връзки с България, защото има огромен потенциал за инвестиции тук. Ние също предлагаме възможности за вашите инвеститори. А до този момент статистиката е доста скромна. За последните 6 месеца сме направили два бизнесфорума, вече имаме и индийско-българска търговска камара. За да пожелаят да вложат пари, инвеститорите трябва да се запознаят с възможностите. Вярвам, че скоро от това ще се родят двустранни проекти.

- В кои области?

- Информационните технологии, селското стопанство, млечните продукти...

- Възможно ли е киното да е една от тези области за сътрудничество?

- Разбира се, дори тук в момента е една от суперзвездите в индийската филмова индустрия Шарук Кхан (6-кратен носител на наградата "Най-добър актьор на Боливуд" и един от най-богатите хора в Индия - бел.ред.). Ние сме най-голямата страна, производител на филми в света. Всяка година в Индия се правят над 1000 филма. Когато наши големи звезди отидат да снимат в някоя страна, после мястото, където са заснети филмите, се превръща в туристическа атракция. Миналата година в България бяха заснети три индийски филма, а тази година се снима много голям проект. Освен Шарук Кхан, който е мегазвезда, женските роли се изпълняват от изключително популярни актриси. Режисьорът също е един от най-известните в страната ни. В комбинация става голям... коктейл от знаменитости.

- Като дипломат сте работили в различни страни. Има ли някоя, която ви легна на сърцето?

- Всяка си има своето очарование. Една е хубава с екзотиката, друга - с природните си красоти, трета - заради това, че децата ти се чувстват добре там. Тук, в София, е второто ми назначение като посланик. Предишното беше в Камбоджа. Страна с богата културна история, много храмове. Имаше толкова много да се види. Техните национални танци са признати от ЮНЕСКО за световно културно наследство. Хората там са много добри.

- Пътувате ли из България?

- Имах възможност да попътувам. Но и столицата ви е много хубава - исторически паметници, музеи. Малко са световните столици с планина наблизо, където могат да се карат ски. Бях в Рила, посетих Рилския и Бачковския манастир. Много ми хареса Пловдив - град с хилядолетна история, във Варна също е много хубаво. Ходих и във Велико Търново. В Казанлък бях за Фестивала на розата. Беше много интересно - все пак България е най-големият производител на розово масло в света! Кухнята ви е добра - имате кисело мляко, чудесни вина. Имате много неща, с които да се похвалите. А сега покрай филмовата ни индустрия България ще стане още по-известна в Индия.

- Значи да очакваме прилив на индийски туристи?

- Това се опитвам да ви кажа. Индийските звезди, като се приберат, ще започнат да разказват, хората ще видят филмите. Около правенето на всеки филм се вдига много шум: къде е заснет, как… На хората ще им стане любопитно. Каква е тази България? Защо точно нея са избрали, какво толкова има там? Ще започнат да търсят в интернет.

- Защо индийските филмови компании решиха да дойдат в България?

- Една от причините е, че се търсят нови места за снимки, а и вашата страна има три съществени преимущества. Първо, имате море и планини, които се намират на няколко часа път и това улеснява снимките. Второ, имате изключително добра техническа база и отлично подготвени кадри и ноу-хау, тъй като сте с традиция в киното, и трето, цените са много добри.

http://www.trud.bg
 


Сходни връзки

Индийският посланик Н. Пр. Раджеш Кумар Сачдева: Боливуд превръща Българияв туристическа атракция | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди