изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:52 EET
Доведоха принудително кмета на Ботевград в прокуратурата    
Ред и сигурностКметът на Ботевград Георги Георгиев е отведен от полиция принудително в Софийската окръжна прокуратура, предаде репортер на БГНЕС.

Кметът на Ботевград е доведен принудително във връзка със снемане на обяснения по прокурорска проверка. Георгиев не е арестуван, каза за БГНЕС Нина Панчева, говорител на Софийска окръжна прокуратура. Тъй като не се е явявал предходните пъти и няма уважителни причини за това, е постановено принудителното му довеждане. Проверката е свързана с обществени поръчки и с отдаване под наем на общински имоти.

БГНЕС припомня, че преди няколко месеца управителят на "Травъл Медиа груп" ЕООД Владо Танев, по чийто сигнал управляващият орган прави проверка в Ботевград, съобщи, че 100% финансова корекция е наложена на общината по договор за европроект. С това Ботевград стана първата и единствена българска община, на която е наложена пълна корекция по проект по ОП "Регионално развитие".

На 12 май Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ прекрати членството на Георгиев в партията. Това стана, след като Бойко Борисов обяви в национален ефир, че кметът на Ботевград няма да бъде подкрепен от ГЕРБ на следващите местни избори.

В края на месец март Окръжната прокуратура в София се самосезира след отворено писмо на група граждани и общественици в Ботевград за корупционния модел в града.

В отворено писмо до всички власти у нас ботевградчани съобщиха за редица проблеми в управлението на общината с надежда най-после държавата да предприеме адекватни действия по многобройните жалби и сигнали относно начина, по който се управлява Ботевград.

Те алармираха за нередности и при стопанисването на общинското имущество, и неговото разграбване, и др. "В община Ботевград законът не е инструмент на правото, а субект, от плът и кръв, със собствено име и точна дефиниция, ясно изразена с думите "Законът в Ботевград – това съм АЗ", се казва в отвореното писмо.

Държавното обвинение възложи проверка на ОД на МВР София. Всъщност, в Окръжна прокуратура София само от средата на миналата година до края на март месец текат около 10 проверки по сигнали за нередности в Ботевград. Три от тях са свързани с европроекти. Първият е по Програмата за трансгранично сътрудничество България – Сърбия по сигнал, подаден от Министерство на регионалното развитие. По него е назначена и се чака експертна проверка на дирекция "Защита на финансовите интереси на Европейския съюз" (АФКОС). Това е специализираната структура на МВР, която осъществява контролна, информационна и координационна дейност по линия на защита на финансовите интереси на Европейския съюз.

Вторият сигнал, по който започна проверка, е на група граждани, които говорят за нередности във връзка с обществена поръчка за Регионално депо за неопасни отпадъци на три общини, което е изградено по ОП "Околна среда". По тази проверка прокурорът на 4 декември 2014 г. е възложил финансова инспекция на Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ). Има сигнал за нередности, свързан с европроект по договор за доставка на костюмите, декори и озвучителната техника за историческа възстановка "Последните дни на Иван Шишман". Той е от управител на фирма и е за неоснователно намаляване на плащанията към тях. По нея е възложена проверка на ОД на МВР с оглед на данни за извършено престъпление по служба.

Проверка се прави и по сигнал на група граждани, които изразяват съмнения за нарушения при проектиране и изграждане на Ротондата в града и депо за отпадъци. По този сигнал има изготвен и доклад на Сметната палата. Проверката всъщност вече е приключила и в момента тече срокът, в който наблюдаващият прокурор трябва да прецени дали има достатъчно данни да образува досъдебно производство. Проверка тече и по сигнал за това, че в периода 2007 – 2013 г. едни и същи фирми печелят обществени поръчки, обявени от община Ботевград. По него прокуратурата също е възложила проверка на АДФИ, която да инспектира обществените поръчки с участието на посочените в сигнала три конкретни фирми.

Държавното обвинение започна проверка и на кметското семейство. Има образувани преписки по сигнали срещу самия Георги Георгиев, съпругата му и близки до него хора. Поводът за тях са сигнали за укриване или неплащане на данъци.  bgnes.com
 


Сходни връзки

Доведоха принудително кмета на Ботевград в прокуратурата | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди