изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 02:54 EEST
ПЪРВОТО ПРЕМЕСТВАЕМО ЕНЕРГОЕФЕКТИВНО БУНГАЛО СЕ ИЗГРАЖДА СПЕЦИАЛНО ЗА АЛБЕНА    
ТуризъмТо е разработено от фирма в Добрич с австрийски мениджмънт по поръчка на туристическата компания. Такива къщи ще могат да си поръчват и всички желаещи, тъй като цените им са съотносими за българския пазар



Първото преместваемо, енергийно ефективно бунгало, произведено в България, се изгражда, специално за ваканционно селище Албена. Проектът е разработен и се изпълнява в завод в Добрич от „2H1K” ЕООД - българско дружество с австрийски мениджмънт, чийто управляващ директор е Херман Компернас.
Идеята за създаване на подобни сгради е въплащение на стремежа на ваканционно селище Албена да е винаги в крак със световните тенденции към намаляване на замърсяването, енергийна ефективност и опазване на околната среда. Преместваемо бунгало е с категория четири звезди и ще бъде монтирано в района на Арабела бийч. То е произведено с изцяло дървена конструкция от сертифицирани материали и висока енергийна ефективност.
95 %  от материалите са дървесина, конструкцията е дървена. „Основната идея, която стои зад този проект, който е разработен ексклузивно за курортен комплекс Албена, е да започне цялостно производство на такива енергоефективни къщи, като се спестява енергия. Този тип къщи са много добре изолирани, имат нужда в много по-малка степен да бъдат климатизирани. Достатъчно е слънце 365 дни. Не е нужно някакво значително охлаждане или отопление”, обясни Херман Компернас.
Дебелината на основната ребрена конструкция е 16 см. Към нея имам и още 6 см външна изолация, която също е естествен материал – фазер. С него се постига звуко- и топлоизолация, както и пожароустойчивост, тъй като не гори. Използвани са материали, които са екосертифицирани и с тях се постига абсолютно ниско енергийна къща.
„Енергийно ефективният тип бунгала са абсолютно приложими за България и за цяла Европа”, обясни Компернас. Самият той има такава вила от шест години край Балчик и тя работи перфектно. Неговата фасада е изцяло от лиственица, докато от ръководството на курорта Албена са предпочели фасадата на бунгалото да е комбинация от мазилка и лиственица. Така около 95 % от фасадата на новото бунгало е мазилка, а само около прозорците има лиственица.
Бунгалото се състои от два модула, които ще бъдат извадени от цеха поотделно. На място на площадката в Албена те няма да са на бетонен фундамент, а на метални колони. Това означава по-малко разрешителни от общината, повече гъвкавост. Когато инвеститорът реши, може да го демонтира и премести на друго място, а площадката ще се върне към природата.
Застроената площ на бунгалото е 50 кв. м.  Предвидена е и тераса от 21 кв. м, която ще бъде монтирана на място в Албена. Жилищната площ е 45,5 кв. м. Има дневна зона, кухня с маса, пейка, ъглов диван, има основна спалня с гардероб. Малка тоалетна, баня с душ кабина, две мивки и още една тоалетна. Цялото техническо оборудване в къщата е 120-литров бойлер и система за филтриране на водата. Бойлерът е подготвен за включване на солар, а в бъдеще няма проблем да се сложи и фотоволтаик. Ако собственикът реши, може да има и зелен покрив, без много дейности, които да се извършат, обясни Херчан Компернас.
Когато това бунгало е абсолютно готово – с обзавеждане и оборудване, едната му половина ще тежи 9 тона, а другата - 7 тона. Най-вероятно, в сряда ще започне преместването. За повдигането е подготвена специална рамка, така че за клиента това е едно решение „до ключ”. Нужен е един ден за свързване на канализация и водоподаване. Така след един ден клиентите могат да влязат в напълно обзаведеното и оборудвано бунгало.
„Идеята е в бъдеще да се концентрираме в спестяването на енергия и използването на енергийно ефективни технологии. „Това е виждането и на ръководството на „Албена” АД. Те ми го дадоха в ръцете, за да го реша”, обясни Компернас.
Бунгалото е разработено в България, за да може да се постигнат ценовите нива на българския пазар. Стойността на този обект е съпоставима с други строителни обекти, но въпросът е дали е по-добре да се строи по конвенционалния начин – с бетон и тухли, или екологично. „За моята компания беше много важно да го създам тук и да постигне пазарните цени, които са в България.  Няма смисъл да го произведа в Германия и да го докарам тук, защото няма да достигна ценовите нива на българския пазар”, обясни Компернас. Изграждането на това бунгало е отнело пет седмици. За жалост, не всички материали са от България. „Всичкото хубаво дърво се изнася от България.  Основните греди, които са 13 метра дълги, няма производител в България, който да ги предлага. Те са купени от българския дистрибутор на немска фирма. 80-85% от материалите може да купи в България, но останалите ги няма на нашия пазар
Към момента се обсъжда изграждането на 20 такива бунгала. Със скандинавския туроператор „Томас Кук”  е обсъждано това бунгало да се използва за презентации на туроператори, за да видят те, че Албена върви в посока да предоставя здравословна среда за гостите си. Цената на бунгалото в завършен вид е около 80 000 лева. Първото е ексклузивно за Албена, но всеки, който желае, ще може да си поръча. НДТ



 


Сходни връзки

ПЪРВОТО ПРЕМЕСТВАЕМО ЕНЕРГОЕФЕКТИВНО БУНГАЛО СЕ ИЗГРАЖДА СПЕЦИАЛНО ЗА АЛБЕНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди