изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 14:29 EEST
"Блумбърг": Обама използва думата с "Н" - да я пуснем или да я заглушим?    
По света След като президентът на САЩ Барак Обама използва "думата с Н" в радио интервю в понеделник, 22 юни 2015 г., за да изрази отношението си към расизма, медиите в страната са разколебани дали да я пуснат, или да я заглушат, съобщава bgonair.bg. Fox News и MSNBC коментираха начина на изразяване на Обама, но в новинарските си емисии заглушиха думата. CNN първоначално направи същото, но след това ръководството на медиата реши да я пусне без монтаж. Продуцентите са получили указания да пуснат думата само в пълния контекст на изказването, но не и в заглавието.


New York Times отпечата думата, Politico я прикри със звездички, а някои медии промениха статиите си. "Нямаме политика специално за думата с Н, така че тази сутрин я написахме с тирета", каза редакторът на онлайн изданието Politico в мейл до CNN. В интервю за Марк Мерън за WTF Обама каза, че американците не са излекувани от расизма.

АП изписа думата в новината си, но не и първия път. Говорителят на АП Пол Колфърд обясни за CNN Money, че онлайн изданието използва термините "думата с Н" и "расистки епитет". CBS, Bloomberg и CNN не заглушиха думата, когато пуснаха аудиозаписа на Обама. Ефирните и кабелни компании в САЩ обикновено предпазват аудиторията си от термини като "думата с Н".

Белият дом от своя страна се опита да замаже коментара, говорителят каза, че Обама използва думата с Н "десетина пъти" в мемоарите си "Спомени за моя баща".

Коментар от студиото на "Блумбърг" в Ню Йорк на Джон Хайлеман и Марк Халперин:

В интервю, публикувано днес с Марк Мерън президентът Обама коментира изблика на расизъм в Америка необичайно директно. Той използва в коментара си една дума, която практически е изключена от възпитаните разговори. И предизвика сензационни заглавия и шум в медиите.

Ето кое стана причина за това противоречие в контекста, в който бе казано.

Барак Обама, президент на САЩ: "Наследството на робството, законите на Джим Кроу, дискриминацията в почти всички институции на нашия живот - това хвърля голяма сянка. Това все още е част от нашето ДНК. Това минало. Не сме се излекували от него".

Марк Мерън: Расизмът.

Барак Обама, президент на САЩ:
"Расизмът. Не сме се излекували. И не става дума само за това, че не е любезно да кажеш "негър" пред хора. Не мерим по това дали има още расизъм или не. Не става дума само за дискриминация. Обществото не е изкоренило напълно все още това, което е станало преди 200-300 години.

Неловко е както като оригинална забележка, така и като решение на медиите. Смятам, че президентът го използва думата напълно целенасочено. Смятам, че това е труден казус за медиите. Смятам, че хората трябва да направят като на с - да го пуснат. Президентът на САЩ го каза и това е достатъчно основание да остане в историята.

Има разлика - да не прилагаме твърде много академизъм, но лингвистично има разлика между използване на дума и споменаване на дума. Той използва думата, за да изрази мнението си. Не просто я използва. Това е важно. Има толкова много евфемизми, толкова остри и резки думи. Знам, че този президент не използва евфемизми. Харесва ми, че не ги използва, чисто образователно. И мисля, че пресата е смешна, когато пише по следния начин: F**K. Всеки път като го видите вие сте наясно какво е това. И ли пък N***R.

Знаем кои са тези неща. Така че целта да се заглушават или показването им по този смешен начин не ги отклонява от целта им.

Не мисля, че винаги е смешно. В този случай всеки има право да го пусне и покаже. И да се говори за това. Много добре, че президентът отива в петък в Южна Каролина, защото щатът и страната имат нужда от единство по расовите въпроси.
http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

"Блумбърг": Обама използва думата с "Н" - да я пуснем или да я заглушим? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди