изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-09-26 @ 21:35 EEST
Изчезналият кивот - във Ватикана, Йерусалим или Аксум?    
Любопитно Дори да не е разказана от майстор като Спилбърг, даже и без харизмата на Харисън Форд, истинската история на изчезналия кивот е пределно интригуваща и продължава да вълнува хората по целия свят.

Ковчегът на завета, или кивотът , е описан в Библията като свещен сандък, съдържащ каменните скрижали с Десетте Божи заповеди. Освен двете каменни плочи, в него се пазел разцъфналият жезъл на Аарон, както и запечатана стомна с манна небесна. Според библейската вехтозаветна книга Изход изработването на кивота е заповядано от Бог на Мойсей на върха на Синайската планина. Изработен бил от дървото ситим или акация. Целият кивот бил обкован със златни пластини - отвътре и отвън. Устройството му е описано в детайли в Библията. На капака били поставени два златни херувима с лице един към друг. Евреите съхранявали кивота първоначално в Скинията, а по-късно - в Соломоновия храм.

Според Библията кивотът имал свръхестествени свойства. Така например израилтяните носели ковчега на завета със себе си при обсадата на град Йерихон. След като надували своите рогове в продължение на 7 дни, крепостните стени на града рухнали като по чудо!

При разрушаването на Соломоновия храм в Йерусалим през 587 пр.Хр. кивотът изчезва и оттогава в света витаят много хипотези относно неговото местонахождение. Една от версиите е, че ковчегът е занесен в Рим и се намира някъде във Ватикана заедно с много други съдове на храма. Но съвременните израелски учени отхвърлят тази хипотеза като неправдоподобна.

Американецът Рон Уайът през 1982 г. прави сензационното изявление, че е открил кивота. След тригодишни разкопки на мястото, наречено Голгота в Йерусалим , изследователят успял да стигне до пещерата на пророк Еремия. На 6 януари 1982 година най-накрая ученият открил вертикална цепнатина, водеща в подземна галерия. Почти цялото пространство на пещерата било запълнено с купчини камъни. Рон Уайът запалил фенер, насочил лъча и изведнъж блеснало нещо метално - облицована със злато маса с релефни украшения по края. Той осветил свода и разгледал тясната цепнатина. Точно под цепнатината се намирал саркофаг с разцепен на две части капак. Но той бил така близо до тавана, че било невъзможно да се надникне през цепнатината вътре. Ученият бил твърдо убеден, че пред него е ковчегът на завета. Дали това са само фантазии, или опит за евтина сензация? Рон Уайът умира пред 1999 година, отнасяйки своята тайна в гроба…

Ето и още една версия - Меир Иехуда Гетц, главен равин на Западната стена в Йерусалим ръководел изграждането на нова синагога зад Западната стена през 1981 година. При изкопните работи работници попаднали на останки от стената на първия, най-древния храм. По тези останки извиканите археолози се ориентирали за местоположението на светая светих. Според еврейските предания някъде под светая светих има тайна стая, в която се намира кивотът. След година и половина копаене екипът на равин Гетц открива стая, затлачена с пръст и отломки… Но въпреки старателно пазената тайна за тези разкопки, мюсюлманите уакф научават, че евреите са на път да открият ковчега и изпращат тълпа, която да осуети действията на археолозите…

Най-правдоподобна сякаш е версията на археолога Греъм Ханкок, който твърди, че кивотът се намира в Аксум. Аксум се намира в Северна Етиопия и е смятан за най-свещения град на тази страна. В превод от гръцки Етиопия означава “страната на хората с обгорени лица”. В миналото тази легендарна земя се е наричала Абисиния. С нея са свързани такива исторически личности като Савската царица, цар Соломон, техният син Менелик, който управлявал страната под името цар Давид. Според легендата именно той донесъл в Абисиния свещения кивот на завета и един от скрижалите на Мойсей.

Днешният град Аксум представлява неголямо провинциално градче. Освен със своите древни светини, той е известен още и с това, че последният етиопски император Хайле Селасие е издигнал тук най-големия православен храм в Африка - така наречения Нов храм, посветен на Дева Мария. В този храм се пази икона, на която е изобразен Менелик, който открадва от баща си цар Соломон кивота.

От времето на Менелик ковчегът, или това, което етиопците наричат така, се пази тук. Специално за него император Василий построил църквата “Дева Мария Сионска”, която наричат Старата църква. Преди около 40 години кивотът на завета бил пренесен в неголям параклис в съседство. Светинята се пази като зеницата на окото. В параклиса е позволено да влиза само пазителят на кивота - посветен монах, заклел се да пази ковчега. Тази длъжност е пожизнена, а преди смъртта си пазителят сам избира своя приемник.

Но да се върнем към археолога Греъм Ханкок. Когато пристигнал в Аксум, монахът пазител му разказал историята, свързана с деянието на Менелик-Давид, който бил подпомогнат от Азарий - син на Садок, първосвещеника на Израел. Ханкок задал на монаха следния въпрос: “Да не би да ми казваш, че тази легенда е истина?” На което монахът отговорил: “Това не е легенда, това е история.”

Сравнително нов момент в епохалното търсене на изчезналия кивот даде едно изявление на предишния патриарх на Етиопската православна църква абуна Павел. Преди няколко години по време на визита в Италия той заяви, че “скоро светът ще може да се възхити на ковчега (кивота) на завета, описан в Библията”.

“Кивотът на завета от векове се намира в Етиопия”, твърди патриархът и добавя: “Като патриарх аз съм го виждал със собствените си очи и само няколко големи учени са били удостоени с тази чест досега.” Според Негово светейшество истинският кивот се пази в един от етиопските храмове, но за да бъде предпазен от кражба, негови копия има във всяка етиопска църква. За жалост през 2012 година патриарх Павел почина и неговата идея да бъде построен специален музей, в който да бъде изложен за поклонение кивотът, остана нереализирана…

И рече Бог

“10. Направете ковчег от дърво ситим: дълъг два лакти и половина, широк лакът и половина и висок лакът и половина;

11. и обкови го с чисто злато, обкови го отвътре и отвън; и направи отгоре около него златен (вит) венец;

12. и излей за него четири златни гривни и закрепи ги на четирите му долни ъгли: две гривни на едната му страна, две гривни на другата му страна.

13. Направи от дърво ситим върлини и обкови ги с (чисто) злато;

14. и прекарай върлините през гривните отстрани на ковчега, за да се носи с тях ковчегът;

15. върлините трябва да си бъдат в гривните и не бива да се вадят от него.

16. А в ковчега тури откровението, което Аз ще ти дам…”

Изход, Глава 25

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Изчезналият кивот - във Ватикана, Йерусалим или Аксум? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди