изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 10:55 EEST
ПРЕДУПРЕЖДАВАТ ЗА ИЗТОЧВАНЕ НА ЕВРОСРЕДСТВА ПО СХЕМА ЗА ЗИМУВАЩИ ГЪСКИ    
ЕкологияЗа опасност за източване на средства по схемата за зимуващи гъски предупреждават от Асоциация на агроекологичните земеделски производители. Оттам призовават Министерство на земеделието да предприеме действия за спиране прилагането на направление „Поддържане на местообитанията на зимуващите видове гъски в обработваеми земи с орнитологично значение“ от мярка 10 „Агроекология и климат“.

При липса на адекватна реакция от страна на МЗХ и забавяне спирането на тази схема за източване на мярка 10 към определени зърнопроизводители, ще бъде ощетен държавния бюджет поради възможни последавщи искове от страна одобрените за плащане фермери, посочват от асоциацията.
Припомняме, че от тази година всички земеделски стопани в приморска Добруджа ще получават допълнителни субсидии, ако извършват определени дейности по опазване на популацията на застрашената червеногуша гъска.От асоциацията посочват, че за всеки от заявените (и впоследствие одобрени) по това направление, декари ще бъдат изплатени приблизително 17 лева годишно за срок от 5 години. Единственото условие за получаване на тези пари е земеделският стопанин „да има късмет“ обработваните от него земи да бъдат включени в обхвата на определените, съгласно наредбата, местообитания на зимуващи диви гъски. В противоречие на всички европейски регламенти, изисквания и норми, повече от четвърт милиард се предвижда да бъдат „раздадени“ на около 900 зърнопроизводители, без те реално да са задължени да извършват каквито и да било дейности или да търпят загуби заради наложени ограничения, произтичащи от мярката. Чрез реализирането на тази схема отново ще бъдат облагодетелствани определени зърнопроизводители за сметка на всички други сектори, подпомагани по мярката, негодуват от асоциацията.
Според тях, бившият земеделски министър Васил Грудев е допуснал явна схема за източване на средства от ПРСР в размер на четвърт милиард лева за сметка на държавния бюджет на Република България.
Твърди се, че има данни, че месеци преди старта и по време на кампанията, „емисари“ гарантират получаването на средствата по тази схема срещу 20% от годишното плащане за всяка от 5-те години на прилагането й. НДТ


 


Сходни връзки

ПРЕДУПРЕЖДАВАТ ЗА ИЗТОЧВАНЕ НА ЕВРОСРЕДСТВА ПО СХЕМА ЗА ЗИМУВАЩИ ГЪСКИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди