изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 14:27 EEST
Атина натири Международния валутен фонд    
Европейски съюз

Само 8 часа преди да стане първата развита държава, която не успява да си плати вноска по заем към МВФ, Гърция изненадващо излезе с предложение към международните кредитори да я спасят за трети път от фалит след 2010 г. За разлика от първата и втората кредитна програма, която трябваше да изтече вчера, този път гърците не искат да имат нищо общо с МВФ, а само със „спасителите” си от ЕС чрез Европейския механизъм за стабилност. СИРИЗА предложи втората програма да бъде удължена „за известен период от време”, за да не влезе Гърция в технически фалит.



А третата - да продължи 2 години и да включва преструктуриране на дълга. До късно снощи обаче не бяха обявени никакви параметри – нито общият размер на предстоящите траншове, нито какви икономически и финансови реформи предлагат в замяна ултралевите гръцки управници.

„Ще се борим до край да постигнем разумно споразумение в рамките на еврозоната, от самото начало заявихме, че решението за провеждане на референдум по исканите от кредиторите мерки не е край на преговорите”, обяви кабинетът на Алексис Ципрас.

Очакваше се снощи той да отлети спешно за Брюксел, за да запознае шефовете на ЕК и на еврогрупата – Жан-Клод Юнкер и Йерун Дийселблум, с новите си идеи и да преброи последните секунди до неуважения краен срок (1,00 ч през нощта българско и гръцко време) за изплащане на ? 1,6 млрд. евро на МВФ.

„Как е възможно кредиторите да чакат да платим на МВФ, при положение че банките ни се задушават, когато спрат душенето, ще си получат парите”, заяви Ципрас в понеделник вечерта, докато поне 17 000 гърци излязоха на протести в Атина и Солун, след като бяха въведени банкова ваканция и капиталов контрол. Той отново призова сънародниците си да гласуват с „не” в неделя и се зарече, че в противен случай ще подаде оставка: „Ако народът иска да има унизен премиер, има много кандидати, но няма да съм аз!”

Малко по-късно Юнкер направил отчаян последен опит да убеди Ципрас да смени курса Той му се обадил по телефона и се твърдеше, че му предложил някои отстъпки в плана за реформи и бъдещи преговори за преструктуриране на гръцкия дълг, но на базата на отхвърляната от Ципрас договорка от 2012 г. за отсрочване на падежите, намаляване на лихвите и удължаване на мораториума върху изплащането им. Говорител на Юнкер обаче, а по-късно и германската канцлерка Ангела Меркел, отрекоха за каквито и да било промени.

Финансовите министри от еврогрупата си насрочиха за късно снощи извънредна телеконференция, за да обсъдят новата молба на Гърция. Меркел обаче заяви, че няма да обсъжда нищо преди неделния референдум.

Според гръцките вестници закъсалото за пари правителство ще плати за него поне ? 110 млн. А доскорошният съюзник на Ципрас – италианският премиер Матео Ренци, призова вотът да не се преиначава в кого обичат повече гърците – Ципрас или Юнкер и Меркел.

Банките на 5 дни от фалита

Без подновяване на спешната ликвидна помощ гръцките банки ще са платежоспособни най-много до 5 юли, заяви шефът на надзора на ЕЦБ върху банките в еврозоната Феликс Хуфелд. Управителният съвет на оглавяваната от Марио Драги институция се събира днес, за да обсъди за пореден път дали да разреши на гръцката централна банка да финансира кредитните институции в страната.

„Стандард енд Пуърс” пък свали кредитния рейтинг на Гърция от ССС на ССС-, посочвайки, че вероятността страната да напусне еврозоната е около 50%.

Междувременно правителството на СИРИЗА гневно отхвърли твърденията на опозиционния депутат Хари Теохарис, който е бивш шеф на данъчната служба, че се готви да върне в обращение старата гръцка валута – драхмата.

Русия обяви, че Гърция не е искала от нея финансова помощ, за да отвори отново банките си. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че намирането на изход от кризата не е работа на Москва. Турският премиер Ахмет Давутоглу изрази готовност Анкара да обмисли финансиране на Атина, ако бъде помолена.

Финансовият министър Янис Варуфакис разреши на 1000 банкови клона в страната да отворят днес, но само за да плащат пенсии на възрастни хора, които не използват банкови карти. Лимитът за теглене за деня е 120 евро.

Варуфакис заплаши със съд европейските институции, ако се опитат да изхвърлят Гърция от еврозоната, за което няма предвиден механизъм в договорите на ЕС. А министърът на труда Панос Скурлетис обвини евролидерите, че искат да удавят СИРИЗА, за да блокират възхода на други подобни партии в Европа – като испанската „Подемос”.  http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Атина натири Международния валутен фонд | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди