изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-04 @ 17:14 EET
РЕШЕНИЯ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ ЗАСЕДАНИЕ НА 1.07.2015    
НовиниРЕШЕНИЯ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ ЗАСЕДАНИЕ НА 1.07.2015


Правителството предлага трима дейци в областта
 на културата и спорта да бъдат удостоени
с орден „Св. Св. Кирил и Методий“

Министерският съвет предлага на Президента на Република България да удостои с орден „Св. Св. Кирил и Методий”  Виолета Бахчеванова, майор Ради Радев и доц. д-р Никола Дагоров.
За награждаване с орден „Св. Св. Кирил и Методий” – огърлие, за особено значимите заслуги в областта на културата и изкуството е предложена актрисата Виолета Бахчеванова. Тя е родена на 22 март 1935 година в София. Завършва „Актьорско майсторство“ във ВИТИЗ „Кр. Сарафов“ през 1959 година в класа на проф. Филип Филипов. За таланта на Бахчеванова говорят ролите й в Народния театър, където преминава творческата й кариера.  Публичният й дебют там е през 1961 година в ролята на Мария Десислава в пиесата „Иван Шишман“, която се представя 315 пъти- своеобразен рекорд за най-дълго играната женска роля в 100-годишната история на Народния театър. В продължение на 33 години Виолета  Бахчеванова изиграва над 50 главни роли в класически и съвременни, чуждестранни и български пиеси под режисурата на водещите имена в българския театър. През 2013 година получава награда „Икар“ за изключителен творчески принос към българския театър.
За големите му заслуги в областта на културата и изкуството с орден „Св. Св. Кирил и Методий“- първа степен правителството предлага да бъде награден  майор Ради Радев. Той е роден на 23 януари 1972 година в град Добрич. Завършва Академия за музикално и танцово изкуство в гр. Пловдив със специалности дирижиране и композиция в класовете на доц. Стефан Мутафчиев и проф. Иван Спасов. Музикалната кариера на майор Радев започва в ДФА „Тракия“- Пловдив, преминава през Българското национално радио, за чийто фонд написва около 400 произведения. От 2007 г. майор Ради Радев е главен диригент на Гвардейския представителен духов оркестър, а от 2008 г. е назначен за главен диригент на Българската армия и началник на Гвардейския представителен духов оркестър. Негови произведения се изпълняват от „Мистерия на българските гласове“, ансамбъл „Тракия“- Пловдив, ансамбъл „Добруджа“- Добрич. Член е на Съюза на Българските композитори.
С орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – първа степен, за особено значими заслуги за развитието на спорта и спортната наука, да бъде удостоен доц. д-р Никола Дагоров, предлага още кабинетът. Доц. Дагоров е роден на 3 юни 1925 година. От 1942 до 1955г. е член на националния отбор по лека атлетика, десет пъти е подобрил националния рекорд в дисциплината „троен скок“, като 6 пъти е бил републикански шампион. В продължение на 15 години, от 1953 до 1968 година, доц. д-р Дагоров е бил лекар на националния отбор по лека атлетика. Работил е в редица елитни болници-ИСУЛ, Пирогов,  Спортен диспансер- София и др. Като експерт на Международната футболна федерация (ФИФА) провежда курсове в Нигерия, Тайланд и Бангладеш по проблемите на спортния травматизъм. Бил е съветник към Министерство на народното здраве в Кувейт по проблемите на спортната медицина.

Комодор Димитър Ангелов ще бъде освободен
като заместник-командир на ВМС


Правителството предлага на Президента на Република България да издаде указ за освобождаването на комодор Димитър Ангелов като заместник-командир на Военноморските сили.
Предложението е във връзка с предстоящо назначаване на комодор Ангелов на длъжност извън територията на страната.


В областите Русе, София, Бургас и Стара Загора е
 най-голям процентът на осиновени кучета


Най-голям е броят на осиновените безстопанствени кучета в областите Русе, София, Бургас и Стара Загора. Това показва анализът на получената от общините информация за изпълнението на програмите за овладяване на популацията от безстопанствени кучета. Осиновените кучета в страната през 2014 година са 2 336. При изпълнение на общинските програми за овладяване на популацията на безстопанствените кучета в страната през 2014 г. са заловени 20 271 кучета. Кастрираните и обработени кучета съгласно Закона за защита на животните са 15 038 броя, от тях 14 830 броя са върнати на местата на залавянето им.


Селата Киркова махала и Василковска махала в Ловешко
се присъединяват към селата Голец и Славщица


Министерският съвет реши да присъедини с. Киркова махала към с. Голец и с. Василковска махала към с. Славщица. Селата се намират в община Угърчин, област Ловеч. Административно-териториалната промяна е предложена от кмета на община Угърчин и за нея са приети Решения от Общинския съвет. Основният аргумент за присъединяването им е, че селата Киркова махала и Василковска махала нямат постоянно живеещо население и съответно не отговарят на изисквания, разписани в чл. 3, ал. 2 от Закона за административно-териториалното устройство на България.


Изменя се редът за функционирането и разпределението на средствата от Фонд „Солидарност”

Правителството промени реда за разпределение на средствата от фонд „Солидарност“. Целта е да се подобри ефективността на усвояването на средствата от фонда и да се минимизира рискът от неусвояване на средствата поради кратките срокове за разходване им в срок от 18 месеца от получаването им по сметката на МРРБ.
Изменението включва и промени във функциите на Националния координатор на помощта, с цел подобряване на ефективността на функционирането на Координиращия орган на фонд  „Солидарност“ и кандидатстването на получателите на помощта. Предоставя се възможност Националният координатор на помощта да изменя списъка с одобрените приоритетни операции, да разпределя неусвоения финансов ресурс след първоначалното обявяване на изискванията за кандидатстване. По този начин Националният координатор и Координиращият орган на фонда ще могат да предприемат навременни мерки, свързани с предоставянето на освободения финансов ресурс за изпълнението на операции, които не са включени в първоначалния списък на операциите, които да бъдат финансирани. Тези операции са резултат от щетите от съответното бедствие, но не са включени в първоначалния списък с предложения за финансиране, поради първоначален недостиг на средства.
Отпада и изискването изпълнителните органи да използват средствата, получени за вече възстановени операции, само за финансиране на други мерки за възстановяване на щети от бедствието. Промяната се налага тъй като много от пострадалите организации не разполагат с необходимите средства за изпълнение на това изискване и така се създава реален риск, както за усвояването на средствата от фонд „Солидарност“, така и за финансовата стабилност на изпълнителните органи.
Предвидените мерки ще подобрят ефективността на работа на фонда и ще намалят риска от непълно усвояване на средствата от него.
С друго свое решение правителството отмени приетата през декември 2014г. Методология за разпределение на средствата, получени от България по линия на фонд „Солидарност“ на ЕС.


79 деца ще получат персонални пенсии


79 деца без право на наследствена пенсия от починал родител ще получат персонални пенсии в размер на 103, 64 лв. месечно, реши правителството. Пенсиите в размер на 90 на сто от социалната пенсия за старост ще се изплащат, считано от днес. С отпускането им ще бъдат подпомогнати 49 семейства, останали в затруднено финансово положение след загубата на единия или двамата родители.


Правителството предоставя допълнително 1 541 890 лв.
за стипендии на ученици от училища с високи резултати


Министерският съвет одобри допълнителни трансфери по бюджетите на общините за 2015г. за стипендии за образователни резултати на общинските училища в размер на 1 541 890 лв.
Средствата са разпределени на базата на постигнати резултати от училищата на държавните зрелостни изпити по български език и литература и по математика. С осигурените средства ще се даде възможност на най-добре представилите се общински училища да повишат качеството си на образование. Средствата са в рамките на предвидените разходи по бюджета на МОН за 2015г.


Отчуждават се частни имоти за изграждане на електропроводи за жп линията Пловдив – Свиленград

Правителството прие решение за отчуждаване на части от 17 имота с обща площ 578 кв. м за реконструкцията на съществуващи електропроводи, част от цялостния проект за реконструкция и електрификация на железопътната линия Пловдив – Свиленград. Терените се намират в местностите „Табите” и „Сувантията” в землището на гр. Любимец.
Процедурата се финансира от Национална компания „Железопътна инфраструктура”, която следва да уведоми собствениците за решението на Министерския съвет. То може да бъде обжалвано по реда на Административнопроцесуалния кодекс в 14-дневен срок от съобщаването му.
Кабинетът учреди безвъзмездно безсрочно право на строеж в полза на община Добричка върху четири имота – държавна собственост, с обща площ 3,6 дка. Имотите се намират в землищата на селата Стожер и Драганово и са необходими за изграждане на пътна връзка до регионалното депо за твърди битови отпадъци. Обектът се реализира с финансовата подкрепа на ЕФРР и българското правителство чрез Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.”.

Посланик Минчев ще подпише българо-украинската спогодба за експлоатацията на железопътните фериботи
 между двете страни


Правителството упълномощи посланика ни в Киев Красимир Минчев да подпише от българска страна Спогодбата между Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията на България и Министерството на инфраструктурата на Украйна за установяване на специален режим на експлоатация на железопътните фериботи между двете страни по предварително установен ред.
Проектът на документа беше утвърден от кабинета през месец май като основа за преговори. Чрез подписването на спогодбата ще бъде разрешен проблемът с допустимия брой лица, които могат да бъдат на борда на фериботен кораб като придружаващи товара. Техният максимален брой е 92-ма при 12 според сега действащите договорености.

Облекчава се процедурата по утвърждаване
на площадки за проектиране


Процедурата по утвърждаване на площадки за проектиране се облекчава с промени в Закона за опазване на земеделските земи, одобрени от кабинета. Измененията ще облекчат физическите и юридическите лица, които без промяна на предназначението в земеделски земи ще могат да изграждат съоръжения към линейни обекти на техническата инфраструктура, разположени на терена, чиято застроена площ, заедно с прилежащата територия на всяко едно от тях, е до 15 кв.м.
Промяна на предназначението на земеделските земи за неземеделски нужди, предвидена с общ устройствен план, както и за терени отдадени на концесия с решение на Министерски съвет, ще се извършва без да се провежда процедура за утвърждаване на площадка или трасе за проектиране. Отпада необходимостта от утвърждаване на подземни и надземни трасета за проектиране.
Прецизира се и текстът, който въвежда санкция за лицето, извършило строителство върху земеделска земя без промяна на предназначението. Съгласно промяната санкция ще се налага на лицата, собственици на изградени обекти в земеделски земи без променено предназначение.


На длъжностните лица от държавната администрация
ще е необходимо разрешение, за да пътуват с билет бизнес класа


Длъжностни лица от държавната администрация ще могат да пътуват с билет бизнес класа на самолетите при продължителност на полета повече от 5 часа, след изричното разрешение на министъра на финансите. Това предвижда направеното допълнение на Наредбата за служебните командировки и специализации.
Даването на разрешение от  финансовия министър е своеобразна гаранция за спазване на принципа на целесъобразност при разходването на средства от бюджетите на съответните ведомства. Наред с това ползването на бизнес класа е съобразено със съществуващата възможност за промяна на датите на пътуване за самолетните билети, за промяна в маршрута и най-вече с възможността за възстановяване на платените средства за самолетните билети при отказване на пътуването. Отчетена е и тенденцията за спадане на цените на самолетни билети в бизнес класата с оглед съществуващата конкуренция между авиокомпаниите на пазара.


Оптимизира се структурата на Държавна агенция „Архиви”


Правителството направи промени в Устройствения правилник на Държавна агенция „Архиви”, които целят цялостна оптимизация на работата на ведомството.
Закрива се създаденото през 2011 г. Читателско-експертно-консултативно звено като специализиран помощен орган, който подпомага председателя на ДАА. Причина за това е фактът, че дейността му не е довела до очакваните резултати за подобряване на възможностите за обслужване на потребителите на архивна информация в читалните на държавните архиви. Премахват се съществуващите самостоятелни длъжности за служител по сигурността на информацията и експерт по връзки с обществеността, като с тези функции ще бъдат натоварени служители от специализирани дирекции. Прецизирани са функциите на структурните звена в Агенцията и свързаните с тях дейности. Общата численост на ДАА е намалена с 13 щатни бройки, което е предвидена в ПМС 8/2015 мярка за оптимизиране на разходите за персонал до размера им, утвърден със Закона за държавния бюджет.
С промените се актуализират Тарифата за таксите, които се събират от ДАА, и Цените на предоставяните от агенцията услуги. Заплащането им е нормативно регламентирано в Закона за националния архивен фонд. Водещ принцип при формирането на размера им е покриването на разходите, присъщи за извършването на услугите и издаването на документите. Отчетени са потребностите на потребителите на архивна информация, както и възможностите за заплащане на дължимите суми за най-често заявяваните услуги от лица с ниски доходи.
Одобрена беше и промяна в Устройствения правилник на областните администрации, с която заместник-областните управители на област Пловдив се увеличават от двама на трима. Промяната е аргументирана с необходимостта от подобряване на координацията и взаимодействието с 18-те общини в областта, както и по-активна работа с представители на бизнеса за реализиране на политики за развитие на областта.

Фермери без животни няма да получават пасища
от държавния и общинския поземлен фонд


Фермери, които не притежават животни няма да получават пасища от държавния (ДПФ) и общинския (ОПФ) поземлен фонд. Това стана ясно след като Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗИД на ЗСПЗЗ). Основната цел на предложените изменения е да се допълни и прецизира създадената нова процедура за отдаване под наем или аренда без търг на пасищата, мерите и ливадите от държавния и общинския поземлен фонд, само на животновъди. В законопроекта е предвидено всички ползватели на постоянно затревени площи, включващи пасища, мери и ливади от ДПФ и ОПФ, които не притежават животни или техният брой не отговаря на ползваните от тях площи, в срок до 01.02.2016 г. да закупят животни, чиито брой и вид да отговаря на наетите от тях площи, съобразно нормата за площ на една животинска единица, определена в закона.
В случай, че до определения срок лицата не изпълнят тези изисквания, договорите им следва да се прекратят от кметовете на общини или от директорите на областните дирекции „Земеделие“, като при неизпълнение на това задължение е предвидено на длъжностните лица да се налагат глоби.
За лицата, придобили собственост върху сградите или съоръженията след настъпване на дължимостта на сумите за ползване на земята (след 9 февруари 2011 г.) е предвидено, че те дължат тези суми от датата на придобиване на собствеността върху сградите или съоръженията - до момента на придобиване на собствеността върху имота.
За лицата, придобили сгради и съоръжения от имуществото на прекратените организации по § 12 от ПЗР на ЗИД на ЗСПЗЗ след влизане в сила на този закон, е предвидено при подаване на заявление за придобиване право на собственост върху застроените и прилежащи площи към сградите и съоръженията, да представят към преписката документ, че е заплатена дължимата сума за ползване на земята до датата на разпореждането със сградите или съоръженията, като при извършване на разпоредителната сделка със сградите и съоръженията, представят документ за платени суми за ползване на земята до момента на разпореждането с тях.
Предвиден е и предварителен административен контрол върху решенията на общинските служби по земеделие за възстановяване правото на собственост по реда на ЗСПЗЗ и ЗВСГЗГФ, който ще бъде осъществяван от определено със заповед на министъра длъжностно лице от МЗХ, което ще участва в състава на съответната общинска служба по земеделие и ще подписва решенията. Удължава се и срокът за изменение на решенията за възстановяване правото на собственост върху земеделски земи от две на три години, при условията на чл. 14, ал. 7 от ЗСПЗЗ, като по този начин се осигурява по-дълъг срок за последващ контрол от страна на министъра на земеделието и храните върху административните актове, издадени от общинските служби по земеделие.Приети са промени в Закона за управление на етажната собственост


Правителството прие Закон за изменение и допълнение на Закона за управление на етажната собственост.
Предложени са изменения в задълженията на собствениците по отношение поддържането на сградата в техническо състояние, отговарящо на основните изисквания по чл. 169, ал. 1 от Закона за устройство на територията (ЗУТ), както и да не се извършват строителни и монтажни дейности, които ще влошат състоянието на сградата.
С цел улесняване и подобряване на комуникацията в етажната собственост се въвеждат възможностите за кореспонденция по електронна поща, когато е налична такава и за получаване на съобщения чрез адрес в страната, посочен от собственика или ползвателя.
С оглед постигане на по-голяма яснота се прецизират правомощията на общото събрание относно възлагането и изготвянето на технически паспорт на сградата.
Предвидена е възможност правомощията или част от тях на управителния съвет (управителя) на етажната собственост и на сдружението на собствениците да бъдат възлагани на юридически лица за срок от 2 години, което ще позволи етажната собственост/ сдружението на собствениците да отстъпи управлението на общите части по свое желание на специализирани компании.
Въвежда се ангажимент за нововъзникнала етажна собственост да избира управителен съвет  (управител) в 6-месечен срок от въвеждането на сградата в експлоатация.
Измененията ще позволят да се регистрират сдружения на собствениците за няколко сгради в режим на етажна собственост, които са изпълнени при свързано застрояване по смисъла на ЗУТ. По подобие на освобождаване от прилагане на Закона за счетоводството сдружението, което извършва дейност само по чл. 25, ал.1 или не осъществява дейност, ще бъде освободено от прилагане на Закона за статистиката.
Въвежда се текст при промяна на собствеността върху самостоятелен обект членството в сдружението да се прехвърля на новия собственик, като за задълженията към сдружението, станали изискуемите преди промяната на собствеността, отговаря старият собственик, освен ако при промяната на собствеността не е уговорено друго.
Прецизирани са текстовете относно извършването на неотложен ремонт. Въведен е ред за осигуряване на достъп от собствениците за реализиране на дейности по чл. 6, ал. 1, т.12 от сега действащия ЗУЕС, които са свързани с извършване на необходимите проучвателни, проектни, измервателни, строителни и монтажни работи, свързани с поддържане, ремонт, реконструкция, преустройство или обновяване на общи части или на други помещения и за проверка на състоянието на инсталациите и на конструктивните елементи на сградата.
В допълнение, с проекта на закон са въведени нови административно-наказателни разпоредби.

Анастасия Николова 


Сходни връзки

РЕШЕНИЯ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ ЗАСЕДАНИЕ НА 1.07.2015 | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди