изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 03:02 EEST
ОБЩИНА ДОБРИЧ НЕ ДАВА СЪГЛАСИЕ ЗА ИЗЛОЖБЕН КОМПЛЕКС НА БИВШЕТО АГРАРНО ЛЕТИЩЕ    
Новини Нейният представител ще гласува „въздържал се“ за предложението, докато не бъде предоставена допълнителна информация

Отчет за изпълнението на бюджета за 2014 г., отчет за изпълнението на сметките за средства от Европейския съюз, както и за състоянието на общинския дълг разгледа на заседанието си вчера Общинският съвет в Добрич. Бюджетът на Общината за мина година е бил 48 316 096 лева. Към 31.12.2014 година остатъчният размер на поетият общински дълг е бил 9 742 662  лева, а поетите общински гаранции 137 927 лева. Местните парламентаристи ще разгледат и отчета за изпълнението на Програмата за капиталови разходи, която към 31.12.2014 г. достигна 25 619 648 лева. Размерът на усвоените средства е 12 291 685 лева. Като цяло неизпълнението на програмата възлиза на 13 327 963 лв. Неусвоени са 1 063 679 лв. в раздел „Собствени бюджетни средства”. Тази сума е била разпределена за основен ремонт на имоти общинска собственост, пострадали при наводнението на част от града през миналото лято. Тези ремонти ще бъде осъществени тази година след провеждане на обществени поръчки за избор на изпълнители. Останалата сума е била предназначена за преходни обекти, подлежащи на заплащане през 2015 година и отпаднали годишни задачи и реализирани икономии. С осигурените средства в раздел „Целева субсидия” (374 900 лв.) са финансирани няколко обекта. Разширен е Гробищният парк, направен е основен ремонт на общински пътища, изработен е общ устройствен план на град Добрич, изградена е ограда на Детска ясла №3, също дъждовна канализация в ж.к. „Дунав”, извършени са строително-монтажни работи по тротоар по ул. „Дунав”, разработена е програма за благоустрояване на обекти, ремонтиран е и тротоар по улица пред входа на СОУ „Св. Климент Охридски”. Неусвоените средства по проекти за миналата година са в размер на 12 261 593 лв. Основно те са по обект „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците – регион Добрич”, тъй като проектът продължава и през тази година. През миналата година в този раздел са отразени разходи, направени по спечелени от общината проекти. Общата сума е 9 655 930 лв. Проектите са свързани с изграждането на регионална система за управление на отпадъците, обновяването и модернизирането на Градския парк „Св. Георги” и изграждането на четири Центъра за настаняване от семеен тип.
Актуализирана бе строителната програма за 2015 г., тъй като един от обектите - „Подмяна на дограма на Художествена галерия, съфинансиране по проект „Красива България”, е отпаднал. На негово място се предлага да бъдат включени изработка на проектна документация на кръгово кръстовище по бул. „Трети март” и „25 септември”, геодезическо заснемане на училища, на Гробищен парк и попълване на Кадастрална карта. Залага се още изграждане на помощна сграда от дървени елементи за нуждите на „Общински приют за безстопанствени животни”, както и доставка и монтаж на резервоар за вода за захранване на поливната система в централна градска част.
Направена бе актуализация на Интегрирания план за градско възстановяване в Добрич, като проектите по него трябва да се реализират по оперативна програма „Региони в растеж”, както и на другите оперативни програми, финансиращи проекти в градовете.  „Направените промени са чисто технически, не засягат обхвата и обектите на интервенция”, посочи зам.-кметът Надежда Петкова. С промените се уеднаквяват наименованията на обектите, включени в плана, във връзка с изготвените работни проекти и издадените разрешения за строеж. Интегрираният план на Добрич е за периода 2014-2020 година. Част от този план са обекти в рамките на проект на общината – „Бъдеще за Добрич”. В интегрирания план ще бъдат отразени обекти със самостоятелен етап на изпълнение. Става дума за реконструкция на елементи на градската среда – улици, зони за отдих, за паркиране, тротоари, велоалеи, улично осветление, детски и спортни площадки, обновяване и озеленяване на междублоково пространство. Към обектите е включено също изграждането на парк „Св. Димитър”, основен ремонт и прилагане на мерки за енергийна ефективност на четири целодневни детски градини – с номера 12, 18, 25 и 32, и на няколко училища – основните „Христо Ботев”, „Йордан Йовков” и „Стефан Караджа”, на средно-общообразователните „Любен Каравелов” и „Дора Габе”, на Природо-математическа гимназия „Иван Вазов” и Езикова гимназия „Гео Милев”. Предвиден е основен ремонт на двете концертни зали – „Добрич” и „Нели Божкова”. Прединвестиционното проучване за система на градския транспорт също е част от дейностите, заложени в проекта. Н. Петкова припомни, че в рамките на интегрирания план има обособени три зони на въздействие. Първата е със социален характер – детски градини и училища, детски и спортни площадки, паркове. Зоната с публични функции включва сгради на читалища, училища, клубове, болници, галерии, концертни зали. В третата зона с икономически характер са включени сградата на пожарната, Военно гробище – музей, изграждане на информационно-обслужващ център за бизнес квалификация и партньорство и други.
На заседанието си Общинският съвет реши представителят му в общото събрание на акционерите на „Добрички панаир“ АД да не подкрепи предложението за сключване на договор за 15-годишно използване на самостоятелен изложбен комплекс Бивше аграрно летище Добрич. Местният парламент реши той да гласува „въздържал се“ до представяне на допълнителни данни по отношение на предлагания договор и необходимите инвестиции.
Заместник-кметът Надежда Петкова посочи, че от Съвета на директорите на дружеството, в което общината има 40 % от акциите,  не са посочили никакви мотиви за сключването на такъв договор. Не е ясно дали той ще е за наем, ползване или под друга форма. Не е ясно защо се сключва, нито какви ще са финансовите му параметри. Дори не е ясно теренът там дали ще е подходящ за провеждане на изложенията на „Добрички панаир“ и на семинари и други прояви. Не са посочени необходимите инвестиции и дали дружеството има необходимите средства за това, както и какви са очакваните приходи, каза още Надежда Петкова.
Тя обясни, че, се търсят варианти за провеждане на изложението „Селското стопанство и всичко за него“ и тази година в спортен комплекс „Простор“. Проблемът е, че там започва ремонт, който е част от дейностите по реконструкцията на градския парк. Ясно е обаче, че от следващата година там вече няма да може да се вкарва тежка техника и изложението ще трябва да се провежда на друго място.
В хода на обсъжданията по време на сесията общинският съветник Атанас Атанасов посочи, че дружеството „Зърнени храни“, което има 40 % от акциите в „Добрички панаир“, е собственик и на бившето аграрно летище, където се предлага да бъде новият изложбен комплекс.
Дадено бе съгласие „Автобусен транспорт“ ЕООД да тегли банков овърдрафт в размер на 10 000 лева, които са му необходими за изплащане на заплати и други разходи.
След края на заседанието бе дадена думата на гражданката Пепа Димитрова, която алармира, че цените, по които се обявяват за продажба от Общината лозя са в пъти по-големи от данъчната им оценка, като в някои случаи става въпрос и за разлика от 25 пъти. Не се отчита, според нея, че в продължение на десетилетия, хората, които са ги получили преди години, са инвестирали в тях. НДТ


 


Сходни връзки

ОБЩИНА ДОБРИЧ НЕ ДАВА СЪГЛАСИЕ ЗА ИЗЛОЖБЕН КОМПЛЕКС НА БИВШЕТО АГРАРНО ЛЕТИЩЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди