изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 23:07 EEST
ГЕН. ТОШЕВО ПОДКРЕПЯ ИНИЦИАТИВАТА ЗА ДОВЪРШВАНЕ НА "НЕОВЪРШАНИЯТ ХАРМАН"    
НовиниРъководството на община Генерал Тошево подкрепя  инициативата за разширяване на мемориала "Неовършаният харман" в село Житен. Подобна подкрепа е заявена вече от областния управител д-р Маргарита Новоселска. Община Генерал Тошево адмирира идеята втората част от мемориала да бъде завършена за честванията по случай 100- годишнината от паметната за местните жители дата. От кметството поемат ангажимент в хода кампанията да окажат необходимото информационно, експертно и финансово съдействие за осъществяване на родолюбивата кауза.

На 18 септември 2007 година кметът на община Генерал Тошево Димитър Михайлов заедно с инициатора на родолюбивото начинание Гено Генов направиха първа копка по изграждането на мемориална градина «Неовършаният харман» в село Житен. С финансовата помощ на общината и местни спомоществователи за две години в центъра на селото бе изградена уникална по своя екстериор композиция в памет на хилядите добруджанци, отвлечени от вражеските войски през 1916 година. В знак на приемственост, в основата на паметника бе вградено послание към идните поколения, което по предложение на местните жители ще бъде отворено през 2057 г. С тържествена церемония паметникът бе официално открит през есента на 2009 година.
В началото на тази година Инициативен комитет започна кампания по набиране на средства с цел изграждане на разширение на архитектурната композиция в Житен, което да включва изписването на над 12 000 имена на отвлечени добруджанци. По този начин, посочват те, мястото ще се превърне в Добруджански мемориал на хилядите наши сънародници, тръгнали по пътя на безсмъртието чрез тежката си участ във войната. По предварителни разчети, за осъществяване на благородното начинание са нужни 100 000 лв. – 75 000 лв. за разширение и 25 000 лв. за обособяване на тематична музейна експозиция.
Идеята за изграждането на мемориална градина „Неовършеният харман“ датира от 2006 година, когато един от наследниците на отвлечените добруджанци споделя желанието си в Житен да се изгради паметник на отвлечените по време на Първата Световна война.
Мемориалният паметник е символ на прекършения живот и прекъснатата работа на 66 жители на Житен на възраст от 12 до 72 години, които са част от хилядите добруджанци с неизвестна съдба, отвлечени и незавърнали се от Молдова, оставили осиротяла челяд и недовършена селскостопанска работа. НДТ


 


Сходни връзки

ГЕН. ТОШЕВО ПОДКРЕПЯ ИНИЦИАТИВАТА ЗА ДОВЪРШВАНЕ НА "НЕОВЪРШАНИЯТ ХАРМАН" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди