изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 04:57 EEST
Гърция има срок до четвъртък, в неделя - среща на върха на ЕС    
Европейски съюз За да бъде допусната отново на масата на преговорите за финансова помощ, Гърция "най-късно до четвъртък" трябва да представи план за реформи на кредиторите си, заяви във вторник вечерта председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

"Ние се съгласихме да проучим спешно дали е възможно да се намерят основи за споразумение", заяви Туск след срещата на върха, свикана спешно след победата в референдума в Гърция на 5-ти юли. Той добави, че следващата среща за Гърция ще е в пълен формат на всички европейски ръководители на 28-те държави. "Това е критична ситуация", каза Доналд Туск. Срещата е насрочена за неделя. Премиерът Ципрас обеща в края на срещата, да представи подробна програма до четвъртък, според Доналд Туск.

В неделя, освен лидерите на еврозоната, се събират и висши представители на властта от останалите държави членки на ЕС, което означава, че в Брюксел в неделя ще бъде и министър-председателят на България Бойко Борисов, предаде БНР.

Европейската комисия започва разработка на сценарий за възможно излизане на Гърция от еврозоната, заяви от своя страна председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

"Европейската комисия започва да разглежда сценарий за възможно излизане на Гърция от зоната на еврото. Не го искам, но не мога да го предотвратя, ако Гърция не направи това, което е длъжна", каза Юнкер.

Гърция се нуждае от програма за помощ в продължение на години, за да се избегне излизане от еврозоната, заяви във вторник германската канцлерка Ангела Меркел в Брюксел.

"Имаме нужда от многогодишна програма, която продължава много отвъд това, което обсъждахме все още преди десет дни", заяви Меркел, която очаква "много подробни предложения за реформи" от гръцките власти "до четвъртък".

Срещата на държавните и правителствените глави от еврозоната постави пред министрите на финансите целта да бъде запазена Гърция във валутния съюз, съобщи по-рано европейски източник, цитиран от ТАСС в неделя вечерта. "Лидерите постигнаха взаимно разбиране с премиера (на Гърция Алексис) Ципрас, че на преговорите на равнище на Еврогрупата (министрите на финансите на страните от еврозоната) трябва да бъдат предприети всички мерки за запазване на Гърция в еврозоната", каза източникът в кулоарите на срещата на върха.

Преди това, докато се очакваше срещата на върха на страните от еврозоната, новият гръцки министър на финансите видя "политическа воля да се даде нов шанс на Гърция". Евклид Цакалотос, който замени Янис Варуфакис, се срещна с колегите си в Брюксел.

Цакалотос, който направи съвсем кратки изявления пред медиите, говори също и за "напредък" в еврогрупата, в която току-що бе участвал. Тази среща се проведе преди срещата на върха на еврозоната, свикана по спешност, след като мнозинството от гърците не приеха плановете на кредиторите за спасяване на страната си. Според източник на АФП Цакалотос, който замени оспорвания Янис Варуфакис след оставката му в понеделник, е "положил по-скоро успешно изпита си за преминаване", пред колегите си. "Той потвърди, че Гърция иска нова програма, за две или три години, както беше поискано от германците", добави източникът.

"Само чудо" може да предотврати излизането на Гърция от еврозоната, обяви пък във вторник вечерта след срещата на върха премиерът на Холандия Марк Рюте.

"Ако гръцкото правителство не представи струващи си предложения за реформи и съкращаване на разходите, то страната ще се окаже в още по-сложна ситуация, отколкото сега", отбеляза той. Главата на холандското правителство подчерта, че е особено разочарован от факта, че "до този момент от Атина не са дошли конкретни предложения.

"Остава все по-малко време", каза Рюте. Гръцките власти застрашават интересите на собствения си народ, според него.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас каза във вторник след срещата, че е твърдо решен да "продължи усилията", за да се получи споразумение с кредиторите на страната", което гарантира изход от кризата" и ще "сложи край" на перспективата за излизане на страната му от зоната на еврото.

Управляващите на държави и правителства от страните в еврозоната се договориха в Брюксел да започнат "бърза процедура" за такова споразумение, каза лидерът на радикалната гръцка левица. Той потвърди, че "всички" негови партньори осъзнават, че гръцката криза "е европейски проблем, който трябва да бъде решен".   bgnes.com
 


Сходни връзки

Гърция има срок до четвъртък, в неделя - среща на върха на ЕС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди