изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 09:20 EEST
Ген. Александър Александров: За МиГ-овете или някой е заблудил министър Ненчев, или той лъже    
НовиниТрудно ми е да коментирам думи на министъра на отбраната Николай Ненчев и неговото желание да ремонтира нашите изтребители МиГ-29 в друга страна, различна от страната-производител. Наистина не е ясно какви преговори води той с поляците за ремонт и поддръжка на бойните ни самолети.

Авиацията е такъв род войска, която изисква техниката да бъде поддържана на изключително високо ниво. Единствено производителят на тази техника има право да извършва това- както да удължава ресурса на двигателя, така и да прави капитално-възстановителните ремонти, да доставя и резервни части. Този принцип важи не само за руските, а за всички самолети по света, американските F-16 също не правят изключение.

Руската Самолетостроителна Корпорация/ РСК/ "МиГ" има сключен рамков договор с българското Министерство на отбраната, който е благоприятен за нас, тъй като гарантира, че услугите и дейностите, извършвани по него няма да са по действащи пазарни цени.

Всяко изменение и допълнение в методиката на ремонта на двигателите се подписва от главния конструктор на фирмата. В този смисъл ми е непонятно желанието на министър Ненчев да избяга от основния производител, който носи отговорност за сигурността на самолетите ни, а се договаря с някаква друга страна, като Полша, например. Та тя получава резервните си части от Руската Самолетостроителна Корпорация МиГ. И как тази поръчка ще излезе по-евтино след като се появява посредник между министерството и компанията? Налага се изводът, че или някой е заблудил министър Ненчев, или той целенасочено лъже. Относно ремонта на двигателите: има съществена разликата в качеството на ремонта – РСК прави капитално-възстановителен ремонт с най-новите доработки, а поляците биха направили повърхностен ремонт по единствения документ, с който разполагат от 1992 година. Ако ние дадем на поляците да ремонтират наши двигатели, РСК-МиГ ще ги счете за бракувани и няма да носи отговорност за тях. Интересно защо никой не повдига въпроса за безопасността на пилотите след такъв ремонт, нима техният живот не е по-скъп от всичко друго?

От Министерството на отбраната през месец февруари 2015 г. постъпи заявка до РСК-МиГ за ремонт на 14 двигателя . До април т.г. се водиха преговори между двете страни и до последния момент министерството се бори за намаляване на цената. Знаете, че когато количеството е по-голямо стойността на ремонта пада. И когато цената падна и се договорихме конкретно, от Министерството на отбраната заявиха,че нямат възможност да платят ремонта на 14 двигателя, но поискаха тази цена на брой да остане само за ремонт на 2 двигателя.

Руската страна се съгласи и в края на месец април 2015 г.бяха подписани два договора между българското Министерството на отбраната и РСК-МиГ , които се оказаха задържани от министър Ненчев при извеждането им в канцеларията на нашето ведомство. Ще поясня - подписани са двустранно, но са спрени от министъра. Единият договор е за ремонт на два двигателя и агрегати, а другият- за удължаване на два двигателя с по 50 часа, съгласно документацията, което общо се равнява на два изправни самолета.

Многократно съм казвал, но отново ще повторя. Полша не би трябвало да поеме поръчката, защото няма лиценз от РСК-МиГ нито за ремонт на двигатели, нито за удължаване на ресурса. Не ми е ясно по какъв начин те ще ремонтират нашите двигатели. За техните самолети тази операция поляците я правят с решение на главния инженер на военно-въздушните си сили. По тази логика може и нашият главен инженер на ВВС да поеме тази отговорност и ремонтът да се извърши в Пловдив, примерно. Защо в Полша тогава?

Със съжаление констатирам, че в някои български медии се твърди, че руснаците не искали да ремонтират нашите МиГ-ове. Категорично твърдя обратното - компанията РСК-МиГ никога не е отказвала да ремонтира нашите изтребители. Въпреки огромните им натоварвания с други мащабни поръчки за големи потребители, те намират време и за нас.

Нека се знае - и Словакия, и Полша, и България получават резервни части и поддръжка на изтребителите от руската компания. По този начин Русия показва , че няма агресивни намерения към България и Европа. Въпреки внушенията на някои политици.

-----

Ген. Александър Александров е българският летец-космонавт, летял на борда на съветския космически кораб "Союз ТМ-5" и орбиталния комплекс "МИР", заедно с командира на полета Анатолий Яковлевич Соловьов и бординженерa Виктор Петрович Савиних. Мисията продължава от 7 до 17 юни 1988 г. Александров е представител на производителя РСК"МиГ" за България.

София / България
bgnes.com
 


Сходни връзки

Ген. Александър Александров: За МиГ-овете или някой е заблудил министър Ненчев, или той лъже | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди