изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:31 EET
FT: Алиансът Русия и Китай затваря вратата към Евразия за САЩ    
По света Русия и Китай възнамеряват да ускорят развитието на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), защото усилената ШОС ще може да влияе на ситуацията не само в Централна Азия, но и далеч зад пределите й, пише The Financial Times.

ШОС преуспя в решаването на териториалните спорове между страните-участнички, обаче досега не играеше ключова роля в развитието на икономическата кооперация в региона. Сега членовете на организацията, основно Русия и Китай, възнамеряват това да се поправи.

Очаква се, че в рамките на форума на ШОС, който ще се състои тази седмица в руския град Уфа, ще бъдат одобрени за членове Индия и Пакистан, а Москва се надява към организацията да се присъедини и Иран, след като от него бъдат снети санкциите, се казва в публикацията.

„Руските и китайските лидери отказват да говорят за създаване на алианс, а нашите страни заявяват, че кооперирането няма да се отрази на околния свят. Това обаче е невъзможно. Докато се запазва хегемонията на САЩ, нашите отношения ще се развиват в това направление” – признава Яня Сюетун, декан на институт към пекинския университет Цинхуа.

Директорът на Московския център Карнеги Дмитрий Тренин счита, че „квазиалиансът между Москва и Пекин ще доведе до изключване на САЩ” от региона. На САЩ тогава ще се наложи да гледа отстрани на ставащото в Евразия, пише FT.

Изданието отбелязва, че интересите на Китай и Русия не винаги съвпадат, но РФ не възнамерява да сдава позициите си. Русия развива свой проект в региона – Евразийския икономически съюз. Китай пък разработва проекта Нов копринен път. ШОС може да стане платформа за обединяване на интеграционните усилия на двете страни, прогнозира изданието.  http://www.blitz.bg

ТАСС току-що съобщи, че е започнал процесът за присъединяване на Индия към ШОС: http://tass.ru/politika/2103438


ШОС


 


Сходни връзки

FT: Алиансът Русия и Китай затваря вратата към Евразия за САЩ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди