изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 12:24 EEST
ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА ПРАСКОВИ ОТ КВ. "РИЛЦИ" НЕГОДУВАТ СРЕЩУ ЗАБРАНА ДА ПРОДАВАТ КРАЙ ПЪТЯ    
Земеделие Производители на праскови от квартал „Рилци“ в Добрич алармираха, че тази година от поделението на АПИ Областна пътно управление не им позволяват да продават продукцията си край пътя пред градините си, както през годините досега. Вчера те се събраха на мястото, където от години реализират продукцията си, но сега не им се позволява да изнесат масите си.

Причината да не се дават разрешения за търговия от ОПУ-Добрич обясниха с това, че „участъкът от път II-71 Силистра - Добрич при 76-и километър се характеризира с целогодишна висока интензивност. През последните пет години са настъпили 14 пътно-транспортни произшествия, в които има един загинал и петима ранени. Една от причините за възникване на тези пътни инциденти е спирането на автомобили, по време на сезонната търговска дейност, в ляво и в дясно от лентите за движение и пресичането на пешеходци към търговците.
Поради това към настоящия момент не се издават разрешения за разполагане на преместваеми обекти на пътя. На заявителите се указват места за разполагане в близост до мястото или на подходящи места по околовръстен път“, посочват от ОПУ.



Производители, които от дълги години продават на това място, заявиха, че не помнят да е имало катастрофи по време на кампания, камо ли със загинали. Напротив, твърдят те, такива произшествия стават на новото място, което им е предложено. Те настояват да им се даде право да продават на традиционното място и да се поставят табели за ограничаване на скоростта, каквито е имало в миналото.
Недоумяват как на други производители – на домати, картофи, дини, пъпеши, се разрешават да продават край пътя, а те са изгонени от мястото, което е известно и търсено от хора от цяла България заради качествената продукция.
Причина за забраната на Областно пътно управление да се продава на досегашните места, е жалба, подадена от един от производителите на праскови, твърди един от засегнатите Стефан Демиров. Миналата година той закупил прасковена градина с лице към пътя. След това алармирал институциите, че заради търговията спират много коли, което е предпоставка за пътно-транспортни произшествия. Колегите му обаче подозират, че мотивът му е да няма конкуренция, тъй като той ще може да продава продукцията си директно от градината, но за останалите забраната е проблем. Оказало се обаче, че дори той не може да продава, тъй като има нормативни изисквания.
Вчера от ръководството на ОПУ са дали устно разрешение на някои от производителите да изнесат масите си и те го бяха направили. Колегите им обаче са категорични, че искат разрешението да е писмено. Не желаят да попадат под ударите на закона и да бъдат глобявани, тъй като санкцията варира от 3 до 5 хиляди лева, което е непосилно за голяма част от производителите на праскови. За много от тях това е основно препитание.  Ако не ни бъде позволено отново да продаваме на традиционното място, реколтата ни ще остане нереализирана. Заради това сме готови да я изсипем на пътя и да го блокираме, заканиха се производители. Те се притесняват, че най-ранните сортове праскови вече са узрели. Скоро ще са готови за продажба и другите, а тяхната реализация е неясна. Заявиха, че ще обжалват дадените им откази от ОПУ в законния 14-дневен срок. 
Решението на ОПУ ощетява над 20 производители на праскови от региона, за които това е източник на препитание. Особено, след като през 2014 г. реколтата от праскови е била много слаба и те са трупали основно разходи. Производителите са решени да защитават до край правото си да продават реколтата си така, както са го правили години наред и настояват от АПИ да разрешат уличната търговия на праскови.  НДТ
 


Сходни връзки

ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА ПРАСКОВИ ОТ КВ. "РИЛЦИ" НЕГОДУВАТ СРЕЩУ ЗАБРАНА ДА ПРОДАВАТ КРАЙ ПЪТЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди