изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 06:50 EEST
ДВОРЕЦЪТ В БАЛЧИК ОТВАРЯ ВРАТИ ЗА ГАБРОВСКИЯ ХУМОР    
КултураГабровският Музей „Дом на хумора и сатирата” за втори път гостува със своя изложба в Държавен културен институт „Културен център „Двореца” в Балчик.

Сега представянето е посветено на няколко кръгли дати и юбилеи за града, което превръща изявата в особено вълнуващ празник. Домът на хумора е подготвил изложбата „Да живее карнавалът!”. Тя очаква своята публика в Арт-галерия „Тунела” и ще бъде открита на 16 юли в 14 часа.
В 155-годишната градска история на Габрово (официалното обявяване за град става през 1860) много вълнуващи са пъстрите и весели дни на карнавалите. И макар никой да не може да посочи „най-първия” от тях, в изложбата ще видим фотоси от маскаради от преди повече от 85 години!
Да, габровецът е умеел добре да работи – знаем го не от вицовете и анекдотите и не само от славното прозвище „Български Манчестър”, но и във времето за отдих е бил изобретателен и творял нова култура, повлияна от европейската традиция. Точно преди 60 години – през 1965 година, градът започва да се връща към хубавата традиция и чрез своя карнавал да твори съвременната си, най-нова история на град на хумора.
Габровският карнавал има своя специфика и това го прави неповторим в палитрата от европейски и световни карнавали.
За изложбата „Да живее карнавалът!”са подбрани маски, костюми, карнавални атрибути и аксесоари, снимки, плакати, илюстриращи различни моменти от габровския карнавал и неговото детско издание – миникарнавала от фонда на Дома „Хумор на народите”.
Тези, които желаят да усетят магията на карнавалното преобразяване, ще могат да облекат някой от приготвените за случая костюми и да се снимат за спомен. С колоритни рекламни материали и карнавални атрибути са илюстрирани карнавалите в Абсам и Бадмитендорф (Австрия); Аалст, Бенш и Малмеди (Белгия); Санта Крус де Тенерифе (Испания); Венеция, Виареджо и Етрубле (Италия); Кьолн и Шрамберг (Германия); Ница и Лиму (Франция ); Базел и Валенщад (Швейцария).
Изложбата няма да изчерпи цялото многообразие на темата „карнавал”, но ще се опита да подхване приятен и емоционален разказ за „Петото” годишно време – карнавалното, което се почита у нас от габровци и започва да тече всяка година на важната в карнавалния европейски календар дата 11 ноември в 11 часа и 11 минути. НДТ


 


Сходни връзки

ДВОРЕЦЪТ В БАЛЧИК ОТВАРЯ ВРАТИ ЗА ГАБРОВСКИЯ ХУМОР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди