изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 18:11 EEST
Уебсайт показва всички сателити и космически отпадъци в земната орбита в реално време    
По света Хюстън. Наблюдавано от Земята, небето изглежда като девствена безбрежност, но в действителност земната орбита е населена с тонове изкуствени спътници и отпадъци, които се движат с опасно висока скорост, пише Popular Science. Според изчисления на Националната космическа агенция на САЩ (NASA) около планетата ни орбитират 500 хиляди космически боклуци с размер между един и десет сантиметра и около 21 хиляди отпадъци, по-големи от десет сантиметра.

Тези носещи се земната орбита обекти могат да се видят в реално време, благодарение на впечатляващия уебсайт www.stuffin.space, създаден от младия програмист Джеймс Йодър. “Уебсайтът показва всичко, което може да се проследи - в ниска орбита, в геосинхронна орбита или другаде”, казва Йодър.

На сайта земното кълбо бавно се върти, заобиколено от точки с различни цветове, като червените показват сателитите, сивите - космическия боклук, а сините - изхвърлените корпуси на ракети. При движение на мишката орбитите на изкуствените спътници и големите бокуци се появяват под формата на сини линии, а имената и посоката им се изписва. В секцията “Groups” могат да се видят някои от най-големите мрежи от свързани обекти, каквито са системата от GPS сателити на САЩ и конкурентната й руска система GLONASS, както и останките от сблъсъка между руски военен и американски комуникационен сателит през 2009 година. Съществува дори възможност за търсене по име.

Данните за реалните орбити са взети от SpaceTrack, публично достъпна страница на Департамента по отбрана на Съединените щати. Йодър, който скоро ще завърши следването си в Тексаския университет в Остин, казва, че е създал уебсайта в продължение на “около един месец в свободното си време”. Той дори планира да добави още информация за сателитите. Изходният код е публикуван в Github, за може който желае да го използва. “Надявам се чрез сайта хората да получат по-добра представа за огромния брой обекти, които орбитират над главите им и може би да научат повече за орбитите. Аз лично не осъзнавах колко много неща има там горе, докато не видях точките на сателитите за пръв път”, посочва Йодър.  http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Уебсайт показва всички сателити и космически отпадъци в земната орбита в реално време | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди