изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 23:51 EEST
Подариха на папа Франциск разпятие със сърп и чук (ВИДЕО)    
По света Боливийският президент Ево Моралес подари на папа Франциск, който е на визита в Боливия, необичаен подарък – дървено разпятие във вид на сърп и чук. Подаръкът предизвика бурно обсъждане в социалните мрежи.

Редица потребители обърнаха внимание на това, че сърпът и чукът са символи на комунистическите идеи, олицетворяващи атеизма.

При това, отбелязва порталът La Vanguardia, разпятието е точно копие на работа на испанско-боливийския йезуитски свещеник Луис Еспинал, убит в Ла Пас през 1980 година, защото е защитавал човешките права. Тогава необичайната творба е била създадена в памет на гладната стачка от януари 1978 година, която принуди диктатора на Боливия Уго Бансер да насрочи избори.

Правителството на Боливия отхвърли наличието на какъвто и да е политически подтекст в подаръка.

В хода на визитата си в страната папа Франциск призова за слагане на край на геноцида срещу християните в Близкия изток и навсякъде другаде по света. „Днес ние сме поразени от това, че в Близкия изток и другаде по света много от нашите братя и сестри биват преследвани, измъчвани и убивани, заради това, че вярват в Исус. Това е третата световна война , тя се води разпокъсано, а това, което ние преживяваме е форма на геноцид. Това трябва да спре“, заяви папата.

Папа Франциск също поиска прошка за престъпленията, извършени от Римокатолическата църква по време на колонизацията на Америка. "Някой може с пълно право да каже, че когато папата говори за колониализма, той забравя някои от действията на Църквата. С горчивина казвам, че са били извършени много и сериозни престъпления против коренните жители на Америка в името на Бога", каза светияат отец в речта си в боливийския град Санта Крус.



Папа Франциск припомни и за признаването на тези престъпления от страна на папа Йоан Павел II, както и на епископалната конференция за Латинска Америка. "Моля смирено за прошка не само за обидата, нанесена от страна на църквата, но и за престъпленията срещу коренното население по време на т.нар завладяване на Америка", цитира папата боливийският сайт La Razon.

Йоан Павел II поиска прошка от народите на Северна и Южна Америка за тези престъпления през октомври 1992 г., когато бе отбелязана 500-годишнината от откриването на Америка от Христофор Колумб. Предшественикът на Франциск - Бенедикт XVI също говори по този въпрос през 2007 година.  http://www.blitz.bg

 


Сходни връзки

Подариха на папа Франциск разпятие със сърп и чук (ВИДЕО) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди