изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-09-26 @ 20:41 EEST
ЖИТЕЛИ НА ШАБЛА НЕГОДУВАТ СРЕЩУ ТЕРОРА НА ТЕЖКИТЕ МАШИНИ    
ОбществоЖители на Шабла, които живеят по ул. „Нефтяник“, внесоха в Общинския съвет Шабла подписка на инициативен комитет „За осигуряване безопасността и отклоняване движението на товарни маши-ни и ремаркета от ул. „Нефтяник“, гр. Шабла“. Под нея са поставили подписите си 64 шабленци, които негодуват срещу тежкотоварните автомобили, които целогодишно и неконтролирано минават край домовете им с висока скорост и при постоянен грохот.

Според потърпевши, силните вибрации бавно, но сигурно  рушат и домовете им. Стига се до парадокса, когато през летния сезон преминаването на камиони е забранено дори по магистралите, но те с превишена скорост продължават да профучават по злополучната улица.
Калина Панева, която е една от потърпевшите, коментира, че казусът е много отдавнашен, сега обаче отново е актуален заради извършващия се ремонт на естакадата, тъй като тежките машини минават по улицата. По „Нефтяник“, освен това, преминава трафикът към къмпинга, Тузлата, равителствената резиденция и почивните бази наоколо, фара на Шабла, селищно образование Кария, рибарско селище, „Нефт и газ“, както и техника на земеделски производители, сподели тя.
Според потърпевшите, крайно време е кошмарът, в който живеят денонощно и целогодишно, да бъде прекратен. Къщи, които са били основно ремонтирани, само след година са съсипани от непрестанното друсане на камионите. Имало е случаи на блъсната паркирана кола по улицата и разрушена оградата. Според живеещите на злополучната улица, щастлива случайност е, че няма пострадали.
Жителите на „Нефтяник“ имат няколко основни искания - движението на товарни камиони и ремаркета да се отклони от тяхната улица, да се осигури непрекъснат контрол върху автомобилния трафик и скоростта на движение, да се актуализира и поднови пътната маркировка и да се контролира паркирането на автомобили по тротоарите.
На заседание на Общинския съвет в Шабла, проведено на 29 юни, е разгледано питането на Калина Панева и подписката от местната гражданска инициатива. В отговора на Общинския съвет се казва: „След направените обсъждания се констатира следното: Улица „Нефтяник“ е част от републиканската, а не от общинската пътна мрежа. Като такава, същата не се намира под ръководството и управлението на община Шабла.
По отношение на отправените четири изисквания от местната гражданска инициатива, Ви уведомяваме, че компетенциите за решаване на поставените проблеми по точки от 1-4 са предоставени на Областно пътно управление (ОПУ), което отговаря за републиканската пътна мрежа, поддръжката и експлоатацията на пътищата и  ОД МВР гр. Добрич , сектор „Пътна полиция“, в чиито компетенции е упражняването на контрол по Закона за движение по пътищата и общинската Наредба № 1.
Постъпилата подписка, ведно с предложението към нея, е изпратена от наша страна с писма (приложени) до Областно пътно управление и до ОД МВР гр. Добрич, сектор „Пътна полиция“ по компетентност, с молба за разглеждането ѝ и за своевременно решаване на възникналите проблеми.“ От местния парламент се ангажират да уведомят местната гражданска инициатива за постъпилия отговор от страна на компетентните институции.
След като казусът бе поставен пред областния управител д-р Маргарита Новоселска, оттам отговориха, че са проведени разговори с Иван Светославов – началник отдел „Инвестиционно ремонтни дейности“  към Областно пътно управление и Жулиян Минев – началник сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР, в резултат на които се наложи становището, че исканото отклоняване не може да бъде изпълнено, поради липса на алтернативен пътен обход. До директора на  ОПУ е изпратено писмо с искане да бъдат обсъдени и изпълнени други дейности от страна на управлението – за поставяне на изкуствени неравности, ограничителни знаци или съответната маркировка, които да предотвратяват възникването на пътно-транспортни произшествия  по цитирания пътен участък и избягването на инциденти, застрашаващи живота и здравето на гражданите, се казва още в отговора на д-р Новоселска.
Според потърпевшите, кардинално решение на проблема е обходен път южно от Шабла, който извежда трафика извън града. Такъв път имало заложен м Общия устройствен план на Шабла. Проблемът е, че този план не е приет поради екологични оценки, обясни Панева. Според нея, временното решение би било да се направи частичен ремонт на път, който да извежда трафика до база"Зърнени храни", макар той пак отчасти да минава през улицата.


 


Сходни връзки

ЖИТЕЛИ НА ШАБЛА НЕГОДУВАТ СРЕЩУ ТЕРОРА НА ТЕЖКИТЕ МАШИНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди