изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 17:34 EEST
99 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА КАП. ДИМИТЪР СПИСАРЕВСКИ    
ОбществоНа 19 юли 2015 г. се навършват 99 години от рождението на кап. Димитър Списаревски. От Община Добрич приканват гражданите да поднесат цветя на паметната плоча на героя 

Кап. Димитър Списаревки е роден на 19 юли 1916 г. в град Добрич, недалеч от мястото, на което днес е поставена паметната му плоча. Завършва Военното на Н. В. училище и специализира в престижната изтребителна школа Вернойхен, Германия, след което служи в различни краища на България. През 1943 г. участва във въздушните боеве край Ламанша и усвоява в бойни условия модерната тактика на германските летци. След завръщането си в България се включва в състава на 3/6-ти изтребителен орляк с командир кап. Чудомир Топлодолски. Животът на Списаревски е като живота на многото други българи до оня далечен мразовит декемврийски ден на 1943 г., когато в небето над София насочва своя самолет към летящата противникова крепост и като жива торпила връхлита върху й.
На 20 декември 1943 г. групировка от 150 американски бомбардировачи "Либърейтър", охранявани от 50 тежки двумоторни двутели изтребители „Локхийд Пе-38", се насочват за поредната бомбардировка на София. Летците на кап. Топлодолски получават задачата да завържат бой с противника, за да дадат възможност на 2/6-ти изтребителен орляк да принуди бомбардировачите да хвърлят бомбите си извън София. Българските летци се изправят срещу врага само с 36 самолета. Те разбират, че с малочислените си сили нямат шанс да разбият и унищожат вражеската въздушна армада, но знаят, че трябва да спечелят време, за да дадат възможност на населението на София да се укрие в скривалищата. И постигат своята цел.
За Димитър Списаревски това е първият боен полет, за който се готви отдавна. Самолетът му обаче не успява да стартира и той излита по-късно от другите с резервна машина. Когато достига бомбардировачите, въздушният бой вече се води. Измъквайки се от два американски изтребителя, той се насочва към група от 16 "Либърейтъра", която се е откъснала от боя и лети към София. Списаревски взема на прицел една от машините и я поврежда тежко, но в ожесточената битка изразходва всичките си боеприпаси, а междувременно самолетът му е сериозно прострелян. Тогава той връхлита водещия формацията тежък американски бомбардировач. Двата самолета падат край с. Пасарел.
През онази далечна и тревожна година подвигът на Списаревски отеква във всяко кътче в страната. От всички краища на България хората изпращат писма и телеграми, а на траурното шествие се стича цяла София, за да стори последен поклон на героя. На въздушния бой от 20.12.1943 г. радио Лондон посвещава специална емисия; в далечна Япония говорят за българския летец като за “торпилата на японците на Балканите”, а врагът му изрича най-силното признание: “Досега не сме имали подобен случай. …. Българските летци се бият с ожесточение като че ли защитават най-скъпата светиня на света. За нас те изчерпаха понятието ненадмината ярост в авиацията.”

ДОБРИЧЛИЯ ПРЕСЪЗДАДЕ САМОЛЕТА НА СПИСАРЕВСКИ
ВЪЗСТАНОВЯВАТ БАРЕЛЕФА НА СПИСАРЕВСКИ
ДОБРУДЖАНЦИ СВЕДОХА ГЛАВИ ПРЕД ЖИВАТА ТОРПИЛА Д. СПИСАРЕВСКИ
ОСЪДИХА КРАДЕЦА НА БАРЕЛЕФА НА СПИСАРЕВСКИ
ЗАДЪРЖАХА КРАДЕЦА НА БАРЕЛЕФА НА СПИСАРЕВСКИ
ЗАДИГНАХА БАРЕЛЕФА НА СПИСАРЕВСКИ
ПРИМЕР ЗА РОДОЛЮБИЕ И ХРАБРОСТ


 


Сходни връзки

99 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА КАП. ДИМИТЪР СПИСАРЕВСКИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди